lördag 15 augusti 2009

The Fly - 1986



Cronenberg har alltid varit fascinerad av att para ihop människokroppen med allt möjligt material och denna gången i sin remake på filmen från 1958 har han verkligen fått till det. Där originalet med fokuserade på historien och väldigt lite på blod och slafs så har Cronenberg sett till så han verkligen fått valuta för sina pengar här när det gäller effekter. Makeupen är kanon och det är verkligen imponerande hur de fått till det. När det i den första bara är en mask och en hand så är det här en hel "mänsklig" fluga vi får se.


Men nu vilar inte filmen på effekter eller äckelgrejor utan på sina aktörer vilka i detta fallet är Jeff Goldblum och Geena Davis. Goldblum är perfekt i rollen som Brundle med sitt redan rätt egna utseende och sitt spel. Till och med när han har hela dräkten på sig så märker man direkt att det är honom i den. Davis är inte fy skam hon heller och är en perfekt motpart till Goldblum. Cronenberg själv dyker upp som gynekolog i en väldigt äcklig scen som man inte glömmer.

Det är Cronenberg med glasögonen.

Efter att ha sett vissa av Cronenbergs tidiga filmer så bad Martin Scorsese om att få möta honom och när de väl gjorde det så sa Scorsese att Cronenberg liknade en Beverly Hills plastikkirurg så det var därför Cronenberg valde att göra rollen som gynekologen i filmen. Annat kul är att Mel Brooks har producerat samt att filmen är på väg att bli en opera med om den inte redan blivit det, regisserad av Cronenberg och allt så alla operaälskare har något att se fram emot nu.

Detta är verkligen en bra film på alla vis och tiden flyger i väg här och man hinner inte ens undra vart tiden tog vägen innan filmen är klar. Musiken av Howard Shore är väldigt passande även om det är rätt tyst mellan varven men den kommer när det behövs och då är den kanon. Även om originalet har ett mer oförglömligt slut så är detta en bättre film på alla vis, det går inte att komma i från. Men de är ändå två helt olika filmer om än med samma grundidé så jag rekommenderar att man ser båda om man kan. Men detta är den bästa av dem och verkligen en klassiker med fantastiska effekter som bara måste ses!

4 kommentarer:

Mr_v sa...

Min Cronenberg-favvo tillsammans med Videodroma. När man såg den här som grabb tappade man verkligen hakan över allt slafs. Såg om den för nåt år sen och den håller ju finfint fortfarande. Håller med om att det är svårt att jämföra med originalet, det är verkligen helt olika stämningar i rullarna - men båda är coola på sitt sätt.

Weekend Video sa...

Av alla Cronenberg alsters så är detta min favorit, helt klart. Här blandar han äckel med skön makaber humor. Kolla bara in scenen när Brundle tappar örat och han sedan kramar om Davis och hon kramar på den sidan som örat fattas på.

Blev själv förvånad hur väl den håller än men det är ett bevis på att det är ett gott hantverk. Och båda filmerna är verkligen något man bör sträva efter att se, gärna Return of The Fly med för den var jäkligt cool.

mamoulian sa...

Härlig film det här och den klart bästa flugfilmen (även om jag inte sett alla)... Sen måste jag lyssna lite mer till musiken eftersom jag just nu kört fast mig på Shores score till Scanners!

Weekend Video sa...

De två första originalfilmerna bör du se för de är riktigt sköna men den tredje Curse Of The Fly kan du skippa med gott samvete