torsdag 17 december 2009

Allt Flyter - 2008



Allt flyter heter Måns Herngrens senaste film såvida han inte gjort någon ny sedan denna. Och vad som verkligen flyter är skit vilket detta inte är långt i från att vara. Herngren lyckades faktiskt med Adam & Eva men annars är det väl mest hans intervjuer med coolingen Dee Snider i programmet Tutti Frutti, ej tuttprogrammet på tv med Bruno W. som varit underhållande för annars är han en rätt blek regissör som lyckas göra film som är precis likadan som all annan komedi från Sverige. Nämligen grå, blek, trist och lider av en ständig känsla av ledsamhet över sig. Lite som en Bergman film eller en Noren pjäs. Tänk att vi svenskar inte kan göra något kul utan det ska vara desperation eller ångest i det. Förutom i Göta Kanal då för där fick vi se Kim Anderzon naken vilket ledde till ångest på det hållet i stället.

Annars är detta en film om ett gäng innebandyspelande grabbar som plötsligt sadlar om till manlig konstsim, inte fittstim nu, vilket leder till konsekvenser av kvinnorna i närheten. Och homofobi i de egna leden. För här har Herngren vänt på det för laget har en mörkhyad kille som lider lite lätt av bögskräck och en finne som är just bög. De andra medelålders vita lirarna är inte det vilket jag finner väldigt ovanligt faktiskt. Men det kanske beror på vart i landet man bor. I Malmö är det visst helt åt helvete. Och deras resa tillsammans mot VM i just konstsim och ett uppträdande på Stockholms Pride festival vilket utlöser lite problem för en av dem.

Johan Inde som leder filmen kunde lika gärna ha bytats ut mot Felix Herngren för de hade gjort roller exakt likadant bara det att Inde är lugnare och mindre hetsig i sitt spel, dock är de lika. De andra är okej medan hon som spelar Indes ex är verkligen horribel och borde hålla sig till fritidsgårdar och deras lokala revyer istället för film. Men som filmupplevelse så är denna precis som Rallybrudar en film som slutar precis när det man vill se ska börja så man blir blåst på konfekten även här. Inget vidare faktiskt så se hellre Göta kanal, Repmånad eller varför inte Jordgubbar med riktig mjölk i stället. Där har ni bra svenska filmer vilka till skillnad från detta bombnedslag flyter.

4 kommentarer:

Jay sa...

Ingen höjdare men som tur är så finns Jönssonligan & Dynamit Harry om man vill se bra svensk film

Ninja Dixon sa...

Jag hävdar nog att "Jordgubbar med riktig mjölk" är den sämsta svenska filmtitlen någonsin. Usel film också :)

Den enda svenska komedin jag fnittrar åt är Sällskapsresan faktiskt, men det är knappt att den ens håller nu för tiden.

Weekend Video sa...

Jay:
Det låter jag vara osagt där ;D

Fred:
Titeln suger verkligen men filmen fann jag överraskande bra faktiskt med tanke på min förväntning på den. Och angående Sällskapsresan så är det endast Snowroller som funkar nu för tiden :D

Mr_v sa...

Bästa svenska filmkomedin: Vi hade i alla fall tur med vädret. Fy fan, den är rolig den.