onsdag 17 oktober 2012

Blackaria - 2010Den andra filmen från hjältarna Gaillard och Robin är även den en giallo fast av det mer stökigare och våldsammare slaget. Ung tjej finner oväsendet från grannens lägenhet störande såpass så hon går dit och klagar. Bara för att finna grannen i full gång med ett sexparty samt att hon blir attraherad av just grannen som gör sitt bästa för att förföra henne. Det ger mersmak så när ytterligare oväsen förekommer rycker hon ut igen bara för att finna grannen mördad. Men det tar inte slut där. Hon välter ner en glaskula som visar sig vara en spåkula och med den så ser hon framtiden och att hon själv är på väg att bli nästa offer. Glaskulan görs därför om till ett par glasögon och nu är hon redo för att konfrontera mördaren i vilken form eller skepnad den nu kommer i....

Fransmännen är på g och öser på med de italienska inspirationerna bara det att den här gången är det mer av Bava, Mario då givetvis, men även Argento som sig bör. Främst Deep Red. Det är mycket färger där det röda är rött och blått är kallt blått. Bara det gör att Blackaria sticker ut från den dagens gängse norm. En annan sak som sticker ut är morden. Det är rakblad och knivar som gäller precis som alla damer som visas upp är mer än lovligt erotiskt laddade med fulla utstyrslar och en kamera som inte drar sig för att zooma in där svettpärlor träder fram som inte annars visas förutom i en tysk porrfilm som man finner på nätet eller bakom toan på en bensinmack....

Gaillard och Robin vet att uppskatta kvinnokroppen både som erotisk föremål som ett instrument för våldsamma utbrott av medmänniskor därför blir det exar roligt när knivarna slipas för skära igenom ytterligare ett kvinnobröst samtidigt som offret nästan har en sexuellt upphetsad look i ansiktet. Moraliskt och politiskt inkorrekt men samtidigt jävligt stolta över det är vi på Weekend Video för det gör det hela till en ännu bättre upplevelse än att se ännu en plastikopererad tonåring från USA bli kanonmat för ytterligare en trött mördare i valfri franchise som inte haft vettet att lägga av i tid. Så därför är Blackaria en sådan fullträff trots dess lite lågmälda tempo som mer satsar på atmosfär och stämning än dess kollega Last Caress som satsar hårt och går ut ännu hårdare redan med första mordet.

Nu är inte Blackaria feg i sina våldskildringar för de är verkligen bra men går mer i traditionell giallo anda med svarta handskar, blanka eggar och en skön mördare. Och just mördaren i Blackaria är en riktig höjdare för mig. Stilig med som sig bör, stilig på gränsen till erotisk laddad. Se där kom det däringa jobbiga ordet igen.... Där Last Caress satsade för fullt med olika tillvägagångssätt för att disponera offer så är det mer begränsat till eggvapen här. Inget fel i det då vi får två filmer från samma gäng i ett och samma paket men ändå så är det två totalt olika filmer. Musiken är även den här gången av Double Dragon men den är nedtonad den med och inte alls lika inspirerad av italien som i L.C. men fullt passande och just de kvinnliga inslagen i musiken är kalas.

Så gör er själva en tjänst och kolla upp Last Caress/Blackaria eftersom det här dubbelsläppet är bland det mer intressanta släppen på länge på den svenska marknaden. Ni får även musiken på köpet så släpp/lägg ner porrsurfandet och kila i väg och säkra ett ex av den här mycket intressanta släppet. Ni lär inte ångra er. Rekommenderas det varmaste!

Inga kommentarer: