söndag 25 januari 2009

King Kong Lives - 1986


Bara för att klargöra så är detta INTE någon uppföljare till Peter Jacksons King Kong utan detta är till King Kong från 1976.

Kong överlevde fallet från World Trade Center-tornet och dog visst inte!
Forskare upptäcker att hans hjärta fortfarande slår och i väg rusas han för att räddas. Men Kongs hjärta är kasst och de har gjort ett artificiellt ett till honom som är klart för drabbning men de har inte tillräckligt med blod för att få det att funka. Men plötsligt så upptäcker en lycksökare ute i bushen ytterligare en enorm apa till! En hona denna gången till råga på allt.

I sann företagaranda så säljer han henne till stället där Kong är och de ger sig ditt. Hjärtat på Kong bytas med hjälp av lyftkranar och grävskopor och det går bra. Fast för bra. Kong vaknar till och luktar honan och blir automatiskt pilsk. Nu jävlar ska det gökas!
Men det tycker inte forskarna som söver honom och flyttar honan till hemlig ort men det går inte för Kong vaknar igen och det nyförälskade paret gör en Bonnie & Clyde och rymmer. Bara det att Faye Dunaway har betydligt finare rattar är fru Kong!

Men säg den lycka som varar i Köping. Snart är armén på plats tillsammans med lokala rednecks på spritparty och vi har en heldagsfest!
Snart fångas fru Kong in igen och alla tror Kong är död, igen. Gissa två gånger....

I sann uppföljaranda så är allt här större, värre, mera och blodigare. Bättre vette fasiken men det är nog jämt skägg här. Det är en jäkla massa modeller som sig bör, sköna scener med killar i apdräkt som kryper uppför en liggande vägg och andra sköna scener. Fru Kong spelas hon med av en kille så alla ni som blev sugna, sorry.

En höjdarscen är när Kong fångar alligatorer i träsket och binder ihop dem i svansarna innan han tar med dem hem för kalas. En härlig modellscen det med en kille i apdräkt och miniatyträd samt alligatorungar som springer runt bland träden.

Skådisarna som man känner igen mest är Linda Hamilton och de däringa filmerna med en cyborg ni vet.. samt John Aston från Snuten I Beverly Hills med flera.

Effekterna och stuntsen är sköna här, inget att klaga på. Bara tempot samt att filmen trots alla vansinnigheter blir lite tråkig. Nästan som det händer för mycket så man till sist tröttnar på det. Den hade inte dött av att vara minst 20 minuter kortare. Och man kan inte titta på denna utan att tänka på King Kong vs Godzilla samt King Kong Escapes. De är absolut i samma klass!

Underhållning på hög nivå som kunde varit kortare för bättre flyt men funkar fint en trött förmiddag!

Stort tack till Fred för korrekturläsning och rättelse på fel :D
Du är en klippa!

10 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Jag gillar King Kong Lives, och ännu ett bevis på att den första King Kong-remaken blev en väldigt stor succé. Nu blev inte tvåan det direkt, men den är sevärd och välgjord.

Men det är ju World Trade Center han klättrar upp i? Klättrar han över till Empire State Building eller nåt? Det minns jag verkligen inte.

Weekend Video sa...

Fel av mig då jag gick efter vad som stod på baksidan av filmen. Empire... är i första från 1933 medan i denna är WTC- tornet hahaha
Jag får ändra det. Tack för rättelsen! Sista gången jag litar på en baksidetext ;D

Fred Anderson sa...

Jag är stolt ägare av samtliga King Kong-filmer (och plagiat) som gjorts - förut till exempel King Kong enters Edo, som förstördes under Hiroshima, så King Kong ligger nära mitt kalla och otrevliga hjärta :)

Fred Anderson sa...

Jag måste också tillägga att det är roligt med någon som inte rutinmässigt sågar King Kong Lives - det tyder på god karaktär :)

Jocke Andersson sa...

Hahaha, den här såg jag på bio. Det ni! ;)

Fred Anderson sa...

Jag blir faktiskt avundsjuk Jocke!

Weekend Video sa...

Fred:
Visst är det enkelt att såga den om man vill men den är ju inget kul. Sådant trams gör idioterna i kvällspressen så bra ändå som ändå inte fattar sig på filmen.. Jag gillar den fast den blir lite seg men i det stora hela så är det en fin film och ett måste i hyllan :D

Jocke:
Blir grön av avund nu på dig :D

Anonym sa...

Det är nåt visst med söndagar och jätteapor, satt precis och kikade på Shaw Brothers "Mighty Peking man/Goliathon" :D.
Har skam till sägandes inte sett nån av de amerikanska jätteaporna på film förutom 30-tals klasssikern. Dags att åtgärda det.

Anonym sa...

Jag såg också den här på bio - två gånger. Köpte den direkt när den släpptes på svensk DVD och jag myser åt den med jämna mellanrum. Vansinnigt rolig, även om det inte var meningen...

Anonym sa...

Håller med om att den här är helfestlig. De "gulliga" scenerna mellan jättesporna lockar till en hel del skratt. Samt att meningen är att man ska känna sympati för King Kong trots att han smockar i sig människor på löpande band. Får nog återköpa den här på dvd, lånade ut mitt ex till nån på fyllan, så den lär man väl inte få tillbaks.