fredag 9 januari 2009

Killer Crocodile - 1989


Äntligen lite hederlig italiensk skräpfilm av mannen bakom de flesta av dem, Fabrizio De Angelis. Här under sitt alias Larry Ludman.

Ett gäng trädkramande djurrättsaktivister åker ut i ett träsk för att dokumentera utsläpp av radioaktivt avfall. De får mer på halsen än vad de hade hoppas på de råkar ut för en gigantisk krokodil som råkat få i sig vad de hoppats på att stoppa och därefter antagit enorma proportioner.

Efter hand som de faller offer en efter en samt vissa ur lokalbefolkningen för dess hunger så börjar snart deras sympatier för djuret och dess existens ändras radikalt. Tråkigt för dem men desto roligare för oss som följer dramat på tv´n. Trash som det är menat att det ska vara med andra ord!

De Angelis har samlat ett kul gäng både framför och bakom kameran här. Vad sägs om Richard Crennas son Richard Anthony Crenna i rollen som Kevin, Ennio Girolami som Joe fast här krediteras han som Thomas Moore, han är även Enzo G. Castellaris bror. Och bakom kameran och framför effekterna finner vi Giannetto De Rossi. Inte nog med att han kom på själva krokodilen han skapade den med. Inte illa.

Musiken som är plankad rätt av temat från Jaws är komponerat av ingen mindre Riz Ortolani, mannen bakom det Oscarsnominerade soundtracket till Mondo Cane samt Cannibal Holocaust mfl. Stefania Girolami dotter till Enzo och brorsdotter till Ennio är Assistant Director med så detta kan ju inte gå fel.

Attackerna är kul och en hel del faktiskt och det är gott om grisblod i vattnet. Kroppsdelningar är det sämre med och inte så värst många. Lite segt blir det emellanåt allt och själv somnade jag till mer än en gång. Men filmen är så härligt korkad och krokodilen är härligt träaktig där den flyter fram i vattnet och mest ser ut som en stor stock så man kan inget annat än att älska den.
För det spelar ingen roll egentligen för krokodiler på film är alltid synonymt med kvalité!

De sista 10 minuterna är absolut de bästa och hur de till sist får stopp på djuret är värt hela resan dit. Och i sann italiensk anda så finns det givetvis en uppföljare med. Killer Crocodile 2!

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Jag föredrar faktiskt tvåan, men det var läääänge sedan jag såg dem. Har båda på gamla x-rentals av någon anledning.

I alla fall så är dessa tusen gånger bättre än Sergio Martinos slummer-fest Big Alligator River (eller vad den nu heter?).

Weekend Video sa...

Usch jaa, den är för jävla tråkig hans Big Alligator River, heter åtminstone så på dvd-släppet. En riktigt hemsk film det.