söndag 11 januari 2009

2019: After The Fall Of New York - 1983


Sergio Martino verkar vara en riktigt tråkig typ. Alla intervjuer man ser med honom så är han antingen krängd, blir krängd eller så blir han sur för någonting. Jag tror inte jag har sett en film av honom som jag inte har somnat i. Hans giallos är bland det tråkigaste jag vet och hans djurskräckis Big Alligator River är världens bästa sömnmedel. Att han sedan gjorde en kannibalfilm med Ursula Andress och Stacey Keach och sedan stoppade in en glad lirare som har sex med en gris och en tjej som ligger och smilar för fullt mot kameran medans hon leker med sig själv är en annan femma. Han skyllde på det var producenterna som ville ha de scenerna med i filmen. Jo tjena.

Men detta är hans första försök att göra en post-apocalypsefilm. I ett annan film lyckades Claudio Cassinelli sätta livet till efter att Martino tyckte han kunde göra ett komplicerat stunt själv som inte ens stuntmännen ville göra.

Året är 2019 och världen har gått åt helvete. Alla män som kvinnor är sterila och plötsligt kommer det fram att det finns en befruktningsbar kvinna i världen. Hon är gömd inne i New York och de rådande krafterna skickar in ett osannolikt team på tre personer för att hämta henne och komma över hennes ägg för att på så vis kunna rädda männskligheten.

Under deras färd in måste de bekämpa all dess olika sorters hot. Både utifrån som inifrån. Ska de lyckas?

Detta är enligt mig Martinos bästa film och en av de bästa i denna genre. Älskade den som liten och nu som äldre och mer insatt i film så är den med all rätta lite seg men den håller mycket bättre än andra i denna ojämna genre. Att göra en sådan här film är lätt. Att få den bra är en annan sak.

Michael Sopkiw är en jänkare som gjorde 4 snabba filmer i Italien och sedan la ner igen. De filmerna är Blast Fighter, denna, Monster Shark och Massacre In Dinosaur Valley. Han är med och introducerar filmen här och är även med på kommentatorspåret. Om man har rätt utgåva det vill säga.

Om du någonsin undrat varför plötsligt det står på alla filmer att releasebolaget och alla dess underbolag är inte ansvariga för vad som sägs i allt extra på DVD´n så är det pga detta släppet.
Tydligen så när Sopkiw och två andra lirare spelade in detta så fällde någon av de andra två, inte Sopkiw nu! något kränkande om en person inblandad i filmen. Såpass allvarligt attt filmen drogs in igen och kommentatorspåret togs bort helt. Och sedan dess så står det så här på alla DVDsläpp som släpps. Denna utgåvan hann bara spridas i 1500 ex och jag har ett av dem!
Fast vad dem säger har jag ingen aning om då jag aldrig lyssnar på kommentatorspår...

Andra kändisar som är med är George Eastman givetvis som Big Ape, Valentine Monnier, Romano Puppo, Edmund Purdom, Hal Yamanouchi (ej Oddjob!! ;D ) och fler kända ansikten.

Detta är en stabil post-apo-film med massor av billiga effekter och sköna billiga kulisser samt sköna modeller över ett sprängt New York. När det kommer rymdskepp så syns trådarna och det är precis vad som ska göras! Det är känslan som är det viktiga, inte hur pass väl man döljer några trådar på en modell. En del gore och squibs bjuds det på och när Big Ape kapar 5-6 skallar på ett svärdshugg är lysande!

Så bänka dig i soffan och dröm dig tillbaka till det ljuva 80-talet då dessa filmerna var nya och trendsättande! Bättre blir det nog fan inte i dagens filmutbud.

3 kommentarer:

mamoulian sa...

Det bästa (tillsammans med NY-modellen och farkosten ibörjan) med 2019 är nog på slutet när den enda fruktbara kvinnan inte är oskuld längre, så att säga (och vi vet ju vem...):-D

Fred Anderson sa...

Jag älskar den här filmen faktiskt! Så mycket att mitt namn förekommer i det bortplockande kommentarspåret - Sopkiw hälsar till mig :)

Det är tyvärr ett ganska trist kommentarspår, inte för att Sopkiw är dålig - han verkar ha mycket bra att säga, men moderatorerna tramsar på väldigt, väldigt mycket. Anledningen var att de snackade skit om några på det ganska sugiga forumet Mobius - och det är anledningen att spåret sedan plockades bort.

Weekend Video sa...

Fan vad coolt Fred!! :D
Alltid intressant med dina kunskaper med och vad bra att det blev klarspråk i vad det gällde.

M-baby:
Du slutar aldrig överraska! :D