lördag 10 januari 2009

The Running Man - 1987



Baserad på en novell av Stephen King och slagen av en italiensk post-apocalypse film av Joe DÁmato. Endgame som kom redan 1983 är väldigt lik denna med samma upplägg så ska man vara petig vilket vi aldrig är här så var faktiskt DÁmato först. Men de skiljer sig som sig bör i både manus och budget så de funkar båda lika bra för sig själva med.

The Running Man är regisserad av Paul Michael Glaser ( Starsky i Starsky & Hutch, Something´s Gotta Give m.m) är en kanon actionfilm med ett bra tryck och en Arnold i högform i ett väldigt post-apo liknande samhälle.

Ben Richards (Arnold Schwarzenegger) flyger helikopter över ett upplopp och får orders om att skjuta samliga i deltagandet och vägrar. Effekterna blir att 60 personer dör och han får skulden och hamnar på kåken. Samtidigt så har samhället ett nytt sätt att främja massorna genom ett tv-program. The Running Man.

Där deltagarna får möta stalkers som mördar dem på löpande band med allt från ishockeyklubbor till eldkastare eller motorsågar. Allt till tittarnas jubel och massornas vadslagning. Richards hamnar i smeten och givetvis har han ett eget sätt att göra saker och ting på.
Arnold är inte ensam i denna utan han har ett bra gäng omkring sig. Vad sägs om dessa lirare:
Jim Brown, Jesse Ventura, Dweezil Zappa, Mick Fleetwood, Yaphet Kotto, Professor Toru Tanaka, Maria Conchita Alonso (vart tog denna vackra kvinna vägen?). Inga lättviktare direkt!

När Jim Brown inte steker tävlande så extraknäcker han som skunk!
Jesse Ventura som varit med i flera av Arnolds filmer gör ett riktigt kul jobb här som Captian Freedom, tidgare mästare nu degraderad till kommentator samt reklamfilmspajas. Hans reklamfilmer är det bästa i filmen. Kolla bara in hans miner i dem. Killen har skitroligt!

Kanske inte just här..
Tempot är högt, effekterna är bra och one-liners haglar efter var död stalker. Arnold är kalas i denna rollen och det är verkligen en klassiker detta som jag tycker har hamnat i skymundan av hans andra filmer lite. Typ Rovdjuret, Terminator, T2, True Lies osv.. Jag måste erkänna att denna får mig att bli sugen på att se om Total Recall och Raw Deal igen faktiskt. Lite hederlig action som sparkar stjärt där det känns och som är lite bortglömda.

Kritiken som framförs mot samhället i filmen är inte på något vis överdriven och deras vision av 2017 är inte direkt långt i från hur det ser ut i dag egentligen. Trots allt så skiljer det bara 8 år mellan nu och i filmen och vem vet hur det ser ut då?

Trots allt så är detta en hederlig actionfilm som sparkar rumpa och levererar hela vägen och hela tiden. Rekommenderas varmt!

5 kommentarer:

Jay sa...

Lätt Arnolds bästa film tillsammans med Commando

mamoulian sa...

Boken ska definitivt läsas, anser jag. Även om man kanske inte gillar Stephen King så är den (The Running Man)skriven på ett annat sätt och under den tidiga pseudonymen Richard Bachman som innefattar fler intressanta aspekter av denne författare.

Filmen är först och främst bra för att klart bygger på boken, men sen kör sitt egna rejs. Sen är den ju oxå ett stycke härligt hård sci-fi action som underhåller mer än mången av dagens pang-pang orgier.

Jay sa...

Ja det är inte mycket som är lika mellan boken och filmen

Fred Anderson sa...

Toru Tanaka är förvisso en biffig asiatisk gubbe, men han har inget med Oddjobb att göra :) Oddjobb spelades av Harold Sakata, som dog 1982. Bara så att ingen blir förvirrad här :)

Annars, bra recension och jag håller med dig till fullo! Dunderfilm!

Weekend Video sa...

Helvete hahaha
Vilken tabbe jag gjort!
Tack till Fred för att han räddade situationen :D