torsdag 15 januari 2009

Atlantis Interceptors - 1983


Ruggero Deodato har inte bara gjort en av de bästa filmerna någonsin, Cannibal Holocaust, han har även gjort en av de bästa actionfilmerna någonsin med! Denna!
Storyn är tunn som korvspad och fullkomligt orealistisk men detta är en film från 1983 och det finns betydligt tunnare och avsevärt sämre manus som blivit rejäla hits. Styrkan i denna filmen förutom skådisarna är det totala manglet som förekommer i form av action och shoot-outs. Allt från miljöerna och kulisserna till vapnen som deras motorfordon är underbara.

Men nu kommer handlingen så håll i er!

Miami, Florida 1994! Mike och hans polare Washington förlåt, Mohammed, är två glada Vietnamveteraner som livnär sig som alltiallos och legosoldater. Inget jobb för litet eller för svårt. Bara priset är rätt. De är ute i sin båt och far rundor när plötsligt hela havet stormar till och allt på båten slås ut.

Vad de inte vet är att samtidigt har en forskarstation belägen på en oljeplattform fått för sig att bärga en sjunken Ryssk ubåt som är kärnvapenbestyckad. Vad de inte har räknat med är att strålningen som läcker ut från ubåten har fått Atlantis, av alla ställen, som ligger precis där ubåten är, plötsligt börjar resa sig ur vattnet!

En enorm storm blåser upp och förstör allt både till havs som till land...


Mike och Washi... Mohammed plockar upp överlevande från plattformen och ger sig sakta men säkert in till land. Väl på plats finner de att allt är ödelagt och alla är döda! Ur kölvattnet av stormen har en armé ledda av Crystal Skull rest sig och slaktat samt våldtagit allt och alla för att hämnas Atlantis blivit stört.


Mike och hans glada gäng måste nu överleva och försöka ta sig till just Atlantis för att försöka sänka det igen . Men det blir ingen lätt sak att försöka sänka en ö igen! Speciellt inte med alla Interceptors som har en tendens att lägga sig i allt!


All vi som älskar Italiensk film har ett smörgåsbord framför oss med massor av sköna ansikten i rollerna. Christopher Connelly spelar Mike, Tony King spelar Washington, Ruggero Deodato själv är en glad lirare som springer runt uppe på plattformen innan allt går åt helvete, Mike Miller från Blastfighter spelar Klaus, Ivan Rassimov spelar Bill Cook, Bruce Baron från en hel del Ninja filmer spelar Crystal Skull, George Hilton spelar professor Saunders, Michele Soavi är James samt alla dessa kända dubbningar man känner igen från otaliga filmer.

Den sköna 80-tals musiken är gjord av Oliver Onions aka De Angelis Brothers, skapare bakom mängder av skön muik till otaliga italienska filmer. Den passar kanon in här.

Action bjuds det på i överflöd, det är inte en enda död stund i hela filmen och Deodato fullkomligt pumpar på! Och hur härligt är det inte med filmer där det bara skjuts och aldrig laddas om! Här är det kroniskt. Jag älskar det! Stämningen är kanon och det märks att Deodato kollar mer än en gång på Carpenters Attack På Polisstation 13. Stämning och känslan av instängdhet är det samma här.

Visst är det lätt att såga denna om man vill men varför skulle man göra det? Missar förekommer rikligt men det döljs av det faktum att personerna bakom filmen har haft skoj och det märks tydligt. Det är fanimej kärlek i den här produktionen och inte är det många andra filmer man känner det i.


Allt från bilar till motorcyklar till kläder på Interceptorerna är kalas för alla oss post-apocalypse filmsälskare. Det känns som att Deodato har tagit en stor del av Cirio H. Santiagos Wheels Of Fire och gångat det med 10 men det visar sig vara tvärtom då Wheels Of Fire kom två år senare. Santiago har rippat denna, så är det bara! Deodato är inte bara en förebild när han vill i filmskapande han är även ett modeorakel!


Enorm body count, knasiga bilar och motorcyklar, vapenfetischm, sköna miljöer, underbar stämning, Med andra ord en perfekt film som verkligen borde komma i ett fint släpp snart!
Kopian jag såg var från den gamla Transworld vhs´en och den är i smal widescreen och förmodligen rejält klippt så ett oklippt släpp i rätt format skulle jag mer än gärna gett mina njurar för! På direkten!

En underbar film som borde ses och älskas av alla för detta är ju den ultimata actionfilmen med det bästa omslaget någonsin! Tuffare kan det inte bara bli!

4 kommentarer:

J sa...

Såg den för nåt år sen och tyckte att den var ganska seg men nu vart jag sugen på att se om den

lizzardking sa...

Seg! Vart då? hahaha du får dra ner på hong kong-trams komedier så uppskattar du nog denna mer ska du se ;D

Fred sa...

Hm, undrar vilket släpp jag har? Undrar om inte det är Transworld? men den verkar oklippt, komplett med halshuggning och allt?

I alla fall en FANTASTISK film. Den är så vansinnigt galen bra och har så mycket ös och drag att man svimmar av fartvinden. Jag har inget ont att säga om den.

Måtte den komma ut på DVD/Blu Ray någon gång i en schyst remastrad version!

lizzardking sa...

Halshuggningen är med och den verkar inte vara rörd medan andra scener verkar som det har kapats i. Mycket möjligt att det inte är klippt men jag sover bättre med tankarna om att det kan finnas en "uncut"print där ute i någon obskyr gömma :D