torsdag 1 januari 2009

Count Dracula´s Great Love - 1972


Count Dracula´s Great Love går här under titeln Cemetery Girls, en aka titel lika usel som transfern här. Men låt det inte hindra er för det är en skön Naschy-film.

Fyra vackra damer och sällskap, av ingen mindre än Vic Winner från The Hunchback Of The Morgue samt att den sköna Rossana Yanni även hon från Hunchback... är en av damerna och yes! Hon visar hud här med :D, reser i Karpatherna i just Draculas gamla hemtrakter av alla ställen. När plötsligt ena hjulet på vagnen lägger av och kusken blir dödad av en av hästarna. De söker sin tillflykt till ett närliggande slott och dess mystiske främling Dr. Wendell Marlow.

Snart tar det inte lång tid innan en efter en de börjar försvinna och bara enstaka av sällskapet återstår. Vem är egentligen Marlow och varför är han aldrig tillgänglig på dagarna?

Likheterna mellan denna och Blood For Dracula - 1974 är för många för att bortse i från. När Dracula här behöver en oskuld för att återfå sin dotter från döden så behöver Kiers Dracula oskulder för att kunna leva vidare. Denna är inte bara en intressant tolkning av myten om Dracula utan även en stor betydelse för just Blood For Dracula. precis som Vic Winner attackerar oskulder här så attackerar Joe Dallesandro oskulder på sitt sätt i Blood... Så jag tror verkligen att denna stått förebild för just Morriseys film eller man kanske ska säga Margheritis film?

Stämningen är skön i denna fast vissa scener blir man inte riktigt klok på och har man hört Naschy förklara varför så förstår man bättre resultatet. Tydligen var reglerna och censuren rätt så hårda vid denna filmen så det är därför den är som den är.
Speciellt en scen är väldigt kul och det är den när Naschy kommer på en vampyr med att bära i väg med en av hans gäster och han tappar ner offret för en väldigt lång trappa. Väldigt kul som oväntad scen!

Nachy är alltid bra men ställd som Dracula mot Udo Kiers sköra och bräckliga greve så förlorar han stort. Inte sagt att han är dålig här på något vis utan att Kier är fenomenal helt enkelt i den rollen.

Annars en skön film som kommer rulla fler gånger. Tyvärr är inte bara titeln totalt usel, Cemetery Girls, printen är kass med. BCI/Eclipse som annars alltid gjort ett bra jobb med Naschys andra filmer har totalt misslyckats här. Rätttare sagt så har de nog sketit i vilket. Visst, widescreen som är anamorfisk men en hemsk print med usel dubbningen, inget extra mer än en annan titel, Graveyard Hookers med John Carradine. Ryktena var att Naschy hade spelat in kommentatorspår till denna men det finns inget med här. Bara ett engelskt ljudspår som stämmer väldigt illa överens med läppsynkningen. Printen är sliten och man tycker att de kunde gott gjort något åt det. Vilket de klart inte gjort. Ljudspåret är också inget vidare.

Enda anledningen egentligen att lägga pengar på denna är för att man gillar Naschy och ingen annan. Stämningen i filmen är skön och Naschy är Naschy och spanska kvinnor är alltid vackra.

Gillar man Naschy så köp men inget för den vanlige skräckfantasten, endast för de inbitna. Anledningen till det är mest pga den dåliga utgåvan då.

5 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Precis den releasen ligger hemma och väntar... :)

Weekend Video sa...

Tyvärr så verkar de ha lagt ner alla ansträngningar och i stället satsa på sura biker-filmer från 60-talet i stället :/ Men stämnningen är kalas och Naschy är som sagt alltid Paul :D
Tror inte du kommer att bli besviken på den.

Jocke Andersson sa...

Jag köpte den under släppet som heter Draculas Great love, men den var så usel (och fullscreen) att jag inte kunde se den... så länge det är widescreen så är jag lite mer nöjd. :)

Anonym sa...

Fan vad du öser på med recensioner. Tummen upp!

Weekend Video sa...

Mr.V: Kul att du läser :D

Jocke: Bara att köpa då med andra ord för det kan ju inte bli sämre ;D