onsdag 31 december 2008

The Hunted - 2002


Aaron Hallam är en amerikansk elitsoldat på uppdrag nere i forna Jugoslavien. En lokal serbisk krigsherre håller på att slakta en albansk by. En liten hobby som kallas för etnisk rensning i andras ögon. Hallam slaktar krigsherren under skydd av NATO´s bombningar. Lika väntad som USA`s inblandning i kriget lika olika oväntad är scenen med killen på cyklen som cyklar fram till kameran och gör segertecknet med fingrarna!

L.T är en gammal lirare som bor ute i skogen och lever på den. Med andra ord en bush-man. L.T. är även mannen som har lärt Hallam att döda trots att han aldrig har dödat någon person själv. Vad han däremot är bra på är att lära ut de effektivaste sätten att skära en människa så att den dör på studs. Och Hallam har han lärt väldans bra.

Väl tillbaks i USA så blir Hallam belönad för sina insatser och ingen märker elelr bryr sig om att han inte mår så värst bra. Killlen lider av post-traumatisk stress av allt dödande för staten och till tack får han ett ett gäng statliga mördare efter sig. När han dödar dem precis som han lärt sig av L.T. så finner staten att han är en fara och måste omhändertas. Alltså sätts L.T. på fallet att fånga in honom. och jakten går från skogs till stad till skogs igen och antalet döda stiger hela tiden...

Benicio Del Toro spelar Hallam och surkarten Tommy Lee Jones spelar L.T. Båda är givetvis kanon i sina roller. William Friedkin regisserar med stabil hand och vet precis vad han vill ha ut och hur han ska få det så spännande som möjligt. Tiden far i väg fort och det är fullt ställ som gäller hela tiden. Blodet flyter fint och det är bra effekter och bra skådisar i alla rollerna.

Jones och Del Toro funkar fint och speciellt en scen är kul och det är när Hallam sticker i en bil och L.T. springer efter den och man ser hur Hallam betraktar honom genom rutan på bilen när han springer och bara ger honom fingret. Lika kul som den är oväntad.

En oförtjänt bortglömd film som verkligen borde nämnas oftare i filmsammanhang! Och hur kan man inte älska en film som inleds med den alltid underbare Johnny Cash som citerar Bob Dylan´s odödliga Highway 61 Revisisted?

Rekommenderas varmt!

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Ett mästerverk! En av mina absoluta favoriter inom actionfilm! Skamlöst underskattad!

Weekend Video sa...

Helt klart! Gillade även din recension av den, Fred. Mycket bra skrivet. Var därifrån mitt intresse för den väcktes igen.