lördag 13 december 2008

Death Race - 2008


Paul W.S. Anderson är en gyllene gud! Och detta är allt Doomsday ville vara men misslyckades med!
Jason Statham är som alltid pålitlig och effekterna här är klockrena. Lite gore bjuds vi även på och det tackar man inte nej till i det första taget.
Handling? Spelar det någon roll egentligen? Detta är en remake eller rättare sagt en förbättring av en gammal idé och film av Roger Corman. Det enda gemensamma är namnen på två karaktärer och själva uppläget i tävlingen.

Men här kommer den i vilket fall som helst:

Statham spelar Jensen Ames, en kille som finner frugan mördad och sig själv anklagad för dådet och sedan sig själv inspärrad med tre småkåta nazzar. Processen blir kort och snart förstår han att han ska uppträda i rollen som Frankenstein i den populära biltävlingen Death Race som sänds via internet, allt enligt fängelsedirektörens (Joan Allen som blir snyggare ju äldre hon blir fanimej!) idé. Den andra Frankenstein dog i början av filmen och man bara byter ut föraren, aldrig konceptet bakom masken. Vinner man tävlingen fem gånger så går man fri, så är reglerna och när Ames finner sig i rollen som Frank så har han redan vunnit 4 gånger.

Hans motståndare, Machine Gun Joe Mason (Tyrese Gibson) vill också han vinna och helst vill han spöa Frank en gång till. Till hjälp har Ames sin kartläsare Case ( en riktigt het latina vid namn Natalie Martinez), Coach ( den alltid utmärkte Ian McShane!) och några till. Hans motståndare är även de välkända ansikten som man känner igen när man ser dem.

Under banans väg så aktiveras vapnen som kulsprutor, napalm, rök, olja osv och det gäller att träffa mitt på punkten annars får man inget att leka med! Alla medel är tillåtna för att komma första och tro mig, det utnyttjas ordentligt!

Men resten ska man se själv då dettta är underhållning på väldigt hög nivå!

Bilar kraschas, människor slaktas och tempot är högt! Tävlingarna pågår länge i bild och finns inte många döda stunder i filmen. Bara döda lirare.
Statham är kanon som alltid och Anderson vet precis hur han vill ha det och ser till att det blir så med. Våldet och alla bilkrasher gör sitt och det verkar inte vara så mycket CGI inblandat här. Bilkrasherna ser jävligt brutala ut! Och stuntmännen har verkligen fått göra sitt denna gången.

Allt i filmen är kanon och smådetaljer som hur vakter beter sig och ser ut är kanon här. Det är stora tungt beväpnade jävlar som inte tar skit, fängelset är som man mest ser utifrån ser verkligen stort ut och det finns inte mycket att klaga på här. Tror inte där är något faktiskt. Jag är fullt nöjd och finner denna vara en av årets bästa filmer tillsammans med The Marker och Rambo samt [REC]. Tänk om bara Doomsday varit lika bra?

Det ligger även en skön känsla av lite Post-apocalypse över filmen. Varför vet jag inte men det höjer bara upplevelsen till det bättre och där Dreadnaught kommer fram så kanske ni gör som jag gjorde. Jag skrek i soffan och applåderade!

Varmaste rekommendationer på denna! Ett givet köp!

4 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Jag ska köpa den så småningom, verkar vara helt i min stil! Och är den ens hälften så bra som Doomsday så är den värd ett köp :)

Jay sa...

Jason Statham är tuffare än vanligt

Anonym sa...

Asbra film. Men slutet är lite cheezy

Weekend Video sa...

Tyvärr blir det det men det är smällar man får ta :D