tisdag 30 december 2008

Exorcism - 1975


Exorcism med Paul Naschy har jag ett väldigt kluvet förhållande till. Första gången jag såg den var på Bert Karlssons gamla hyrvideobolag Mariann. I och med jag inte sett Exorcisten vid det laget så var förväntningar minst sagt för höga. Besvikelsen kom inte oväntat då det inte var mer raffel än ett par minuter i slutet. Sedan dröjde det tills för något år sedan då man lånade en bootleg av en bekant och såg om den. Otroligt seg upplevdes den då. Sen kom det nya och fina släppet från BCI/Ecplipse och den sågs då med. Samma intryck fortfarande. Men det hindrades inte för att den införskaffades och den har nu stått i samlingen fram tills nu. I går då den plötsligt åkte i spelaren. Och nu följer det hur det gick.

Spanien, någon gång på 70-talet. Ett gäng samlas i en ruin och röker på samtidgt som de lyssnar på någon hysterisk gitarrbaserad musik av någon lokal förmåga. En bägare skickas runt samtidigt som en tjej står och skär sig samtidgt som hennes blod rinner ner i bägaren mellan varven. Festen slut och ett par ger sig ut på en väldans vinglig bilfärd där tjejen kör. Plötsligt åker bilen ut för en brant och voltar det värsta. Killen åker ur och tjejen blir kvar i bilen. Killen får tjejen ur vraket och hon kommer till medvetande och plötsligt börjar hon prata. Han får höra att hon har mött döden och sedan försöker hon vrida skallen på honom i 90 grader innan hon tuppar av igen.

Familjen samlas på sjukhuset och hennes bror är övertygad om attt det är pojkvännen som är roten till allt det onda. Men det är det inte visar det sig rätt snart. En efter en så börjar folk i hennes närhet dö och alla har huvudena vridna åt fel håll. Familjen vänder sig till sin lokala och bekanta präst och han försöker få kontakt med tjejen. Med inget direkt lyckat resultat.
Är hon galen eller är hon besatt?


Som sagt. Väntar man sig en exorcisten eller en Beyond The Door-kopia så blir man besviken. Väntar man sig extrema kräkorgier och annat trevligt så blir man också beviken men väntar man sig däremot en mysig film med en stilig Naschy som präst så lär man sitta med ett leende på läpparna efteråt.

Precis som de andra släppen från BCI´s Spanien satsning så är detta en fin utgåva. Kalasbild även om den bara är i 4.3, även så är här två ljudspår samt trevlig intervju med mannin i fråga och annat godis. Intervjuen med Nascy visar bland annat klipp från Hunchback Of The Morgue, en av hans absolut bästa filmer och en hel del andra trevliga filmer med honom.

Skådespeleriet är helt okej här och det är givetvis massor av naket. Inget direkt blod eller så som man annars kan lita på när det gäller Naschys filmer. Utan det är mer baserat på stämningen. Själva besattheten är annars mer baserad på sinnesstämningar och lite verbala utbrott och några få raseriutbrott. Inget smaskigt här inte!


Naschy är stilig som tusan här i helskägg och prästkläder samt han röker pipa, alltid ett plus! Rollen som präst passar honom och med hans fysik så ser han inte ut som en präst man vill leka med direkt heller.

Själva utdrivningen förekommer i de sista 10 minuterna och det är lite synd då jag gärna hade sett mer av den. Naschy är verkligen auktoritär här som präst som redan utfört en exorcism som han dock inte trodde på men denna gången har han tron på sin sida, som han så fint uttrycker det.
Tjejen som blir utsatt för besattheten visar inte heller några fysiska symptom förrän i slutet och just ögonen då fann jag väldigt effektiva.

Som sagt, bra skådespeleri, lagom med naket (det är något speciellt med nakna spanjorskor :D), skön stämning och en alltid bra Naschy!
Helt klart värd en chans och värdig en plats i samlingen. Ha dock inte för höga förväntningar på den då lär de nog inte infrias.

3 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Visst är Naschy Stålig i den här... och tjejen som blir besatt är riktigt fin, men jag stör mig lite på att min favorit, Maria Kosty, behåller kläderna på hela filmen! ;)

mamoulian sa...

Har man sett några Exorcisten-rippar tidigare är det här nog ingen hit. Exorcisten-filmerna, Lisa & the Devil och Antichrist är väl dem jag kommer på så här på rak arm... Sen är det väl inte så mycket att be för, tror jag knappt. Även om man nu gillar Naschy, kan det ju vara svårt efter att man just sett Hunchback of the Morgue. Andra mysiga Naschy (utöver exorcism och Daninsky)som bör prövas är ju Horror Rises..., Panic Beats och Vengeance of the Zombies... Inquisicion skulle kunna vara något mer rafflande än Exorcism, kanske...

Weekend Video sa...

Detta är inget mästerverk på något vis men är man på rätt humör och det är man väl alltid för lite Naschy ;D
Så funkar den men som komplement till de andra exorcist-rullarna så står den sig rätt slätt. Konstigt nog så är denna bland de filmer från N. som spelat in mest i Spanien! Jag gillar karlen skarpt och även världens bästa sämsta film (Vengeance Of The Zombies),funkar fint :D

Kosti är stilig, absolut! och jag hade inget emot att se mer hud av hushållerskan heller, den unga av dem nu för helsikke! hahaha