onsdag 31 december 2008

The Hunchback Of The Morgue - 1973


The Hunchback Of The Morgue är en klassiker av rang! Inte nog med att det är en av Naschys finaste stunder det är även en av hans brutalaste stunder med. Inte nog med att de bränner levande råttor i filmen utan det förekommer även en scen där Naschy själv skär i ett äkta lik. Vilken scen det är det säger jag då inte.

Naschy spelar puckelryggen Gotho som håller till i Alperna i Schweiz där han hjälper till på bårhuset. Han är kär i den dödsjuka flickan Ilsa som ligger på sin dödsbädd. Var dag kommer han och lämnnar blommor till henne. Vägen dit är inte så värst trevlig för alla hånar och förolämpar honom och barnen kastar sten på honom. Men för Ilsa så bakar hans hjärta alltid starkt. Ilsa är även hans enda vän.

En dag när han plockat blommor som vanligt till henne och är på väg till henne så blir han hånad av ett gäng studenter som förstör hans blommor och misshandlar honom. Tyvärr hinner han för sent fram till Ilsa som precis har dött innan han kommer in i rummet och han raserar totalt. När Gotho sitter nere i bårhuset så kommer två andra assistenter in med Ilsas kropp på en bår och ber honom förberedda henne för dissektion. De hånar även henne och snor ett guldkors hon bär. Då rasar Gotho och han slaktar personerna och tar med hennes kropp ner i de gamla fängelsehålorna som han huserar i.

Han lägger hennes kropp på en bänk och ger sig sen ut för att hämnas på studenterna som hindrade honom för att komma fram i tid till henne. Sedan går allt utför snabbt. Gotho får hjälp av en läkare som säger att han kan återskapa Ilsa som hon var och vill endast ha hjälp av Gotho att få ner utrustning för sin forskning och sedan ha ytterligare hjälp att komma åt färska kroppar till sina experiment. Allt går bra tills ett par andra medhjälpare tycker att det luktar för mycket om Ilsas som kropp som legat ute i två veckor och kastar den i ett syrabad. Gotho rasar igen!

Läkaren lovar att återskapa Ilsa helt från början igen samtidigt som han påbörjar ett väldigt farligt experiment som inte kan sluta lyckligt...

Detta är inte bara en blodig film utan även en sorglig historia. Naschy är verkligen bra här och det är sorgligt ibland att se honom bli utsatt än för det ena än det andra. Och vad det gäller våldet i denna så tror inte jag sett någon film som varit så här grafisk med Naschy ännu. Här händer något brutalt ofta!

Och som sig bör så förekommer det en del naket här och ingen Naschy-film är komplett utan att herrn själv får till det med en stilig brud och det får han även här. Trots puckel och allt! Underbart!

Utgåvan jag såg var det dyra Anolis-släppet som är en väldigt fin utgåva. Bilden är lite blekt och lite sliten men är i anamorfisk widescreen. Både tyskt som spanskt och engelskt ljudspår. Naschy kommenterar och där är engelsk text för det kommentatorspåret. Jag ska se filmen en dag med det spåret. Själva filmen börjar med att Naschy själv går in i ett rum med en massa Naschy-filmer och plockar fram ett tyskt släpp på filmen på Super 8 rullar och matar in i en projektor samtidigt som han muttrar på tyska: dessa tyskar, dessa tyskar och ler. Jävligt kul att se.

Ett mästerverk och givetvis ett måste i samlingen! Så gör som vanligt.
Köp den! Se den! Älska den!

7 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Den verkar mysig och i min smak. Vart får man tag i Anolis-släppet?

Weekend Video sa...

Jag tror att www.xploitedcinema.com kan ha kvar några ex faktiskt fast han tar runt 45 dollar för den plus frakt. Köpte själv mitt ex där igenom. Snabba dig innan han stänger helt. http://xploitedcinema.com/catalog/hunchback-morgue-anolis-limited-edition-release-p-7446.html

Jocke Andersson sa...

Damn alltså. Jag vill också ha den där. :)

Weekend Video sa...

Ett mycket fint släpp! Det är värt värt varenda krona :D

mamoulian sa...

Jag gillar oxå den här filmen. Sen är det en hel del humor; när man är trackad ordentligt kan man ta i rejält med nävarna - det är ju ingen som slår Gotho i ett regelrätt drängslagsmål! :D

mamoulian sa...

Oj, glömde bara :o ... Monstret är snarlikt min förra arbetsgivare, särskilt på den fina näsan :D

Jocke Andersson sa...

Sådär då. xploited har 15% på allt just nu så jag slog till med Hunchback... :)