tisdag 23 december 2008

Bakom Låsta Dörrar - 1983



Tinto Brass, ett namn som måste väcka många minnen hos gamla inrökta Stockholmare i manchesterbyxor och loafers som aldrig släppt 70-talet, har gjort mycket skit och jag har aldrig fallit för hans filmer. Caligula, Paprika, Salon Kitty osv... inget som har väckt mitt intresse. Inte ens när hakkorsporren stod högt i kurs hos mig så funkade Salonm Kitty. Iofs så tog Matteis Womens Camp 119 slut på den eran då en mer hänsynslös film inte finns. Men nu är det dags för erotik!

Tydligen är detta en nyinspelning eller en remake som det så hatat heter i dag i vissa filmkretsar, originalet är visst en Cannesbelönad film vid namn Lidelsernas Hus.
Nåja, vinnare eller ej, remaken är bra så jag är nöjd med den. Här kommer handlingen:

En professor lever med sin 18 år yngre fru i ett sexuellt dött äktenskap och den enda gången han får komma till är väldigt sällan och kort. Paret har en dotter som en dag kommer hem med en ny pojkvän och nu börjar det hända saker i förhållandet. Tiden utspelar sig under 1940-talet och Mussolini, il Duce, är vid makten. Så med andra ord så är allt strikt och enligt reglerna och även deras dotter har anammat den nya tidens melodi.

Professorn kommer på sin fru bli intresserad av pojkvännen och bestämmer sig för att skriva dagbok där han släpper fram sina fantasier. En kväll får frugan ett anfall och blir sövd av den lokala doktorn och då passar han på att hala fram kameran och tar kort på sin fru i olika positioner samtidigt som han pratar snusk med henne. Hela tiden undrar han om hon är vaken och är medveten om vad han gör. Frugan hans är hämnad och visar sig inte ens naken för honom så i stället passar han på och iaktar henne när hon badar bara för att få se sin älskades kropp.

I sin dagbok skriver han ner sina fantasier och vad han åtrår och hur gärna han skulle vilja förverkliga dem. men vad han inte vet är att hans fru gör precis samma sak.

Erotisk film är samma som usel mjukporr som man hoppas det ska komma hardcore i men aldrig kommer. Tinto Brass har gjort mycket mjukporr i sina dar och detta är den enda som jag har fastnat för. Kanske för att vi delar samma fetischm upptäckte jag eller för att kvinnorna i filmen är ordentligt vackra och oerhört erotiska.

Det förekommer en hel del sex i denna filmen men aldrig så det blir gubbsjukt eller fult på något vis. Det handlar om återuppväckt lust och åtrå hos ett par där sexlivet stagnerat och en äldre mans fantasier om hans yngre hustru. Att se hennes förvandling i filmen när hon väl släpper loss är fantastisk. Stefania Sandrelli väckte en hel del ramaskri i Italien när hon lät allt visas i denna filmen och nu är inte detta en ung tösakropp vi får se utan en vacker mogen kvinnas.

Mycket fina sexscener bjuds det på här och allt är väldigt fint filmat. Inte som i porrfilmer i övrigt där en kamera körs upp i en luden röv utan allt från kameraåkningar till ljussättningen är kalas. Här förekommer även penisar så dem som tror det bara är kvinnliga organ som blottas i tid och otid blir nog besvikna. En utmärkt film att se med någon man tycker om eller att göra som professorn i filmen gör med sin dagbok. Man låter den ligga framme och kanske ens partner finner den och fördjupar sig i den på egen hand. Vem vet hur det kan sluta?

Inga kommentarer: