tisdag 9 december 2008

The Principal - 1987


Allt från det glada 80-talet är inte skräp, tvärtom! Rektorns Lag med James Belushi är ett sådant exempel.

Rick Latimer är en glad skit som är väldans glad för sprit och baseballträ, såpass glad att det kostar honom ett förhållande och otaliga jobb. Till sist får han ett erbjudande att bli rektor för en nedgången skola. Antingen det eller så blir det sparken efter hans senaste sprit och slagträ´s orgie. Skolan är en krigszon och Rick trivs inte det minsta. Men något väcks inom honom och när en lärare utsätts för ett våldtäktsförsök av en elev så bestämmer han sig för att kämpa för sina elever, lärare och sin skola. Mot sig har han en ung knarkkung och hans efterföljare samt alla tvivlare i korridorerna. Den enda på hans sida är den före detta fotbollsspelaren och numera vaktmästaren "Screwdriver" Philips. Och hans trogna slagträ...

Belushi är inte mycket till aktör egentligen utan han mer är sig själv vilket är charmen med honom tycker jag. Här är han verkligen i högform och i gott sällskap av Lou Gossett jr. Rae Dawn Chong är också med i denna goding och hon vet väl alla vem hon är.

Filmen är ett bra exempel på en typisk 80-tals film med dess musik och alla dessa roliga kläder, både på gott som ont. Men detta är även en riktigt bra film som inte kan rekommenderas tillräckligt mycket. Gillar man Belushi och som jag, gillar hårda filmer i skolmiljö som The Substitute med Tom Berenger så är denna en riktig höjdare!

Så kom igen och ut och leta upp denna med er! Ett tips är att köpa det engelska släppet då det svenska är OOP sedan länge.

3 kommentarer:

Anonym sa...

På tal om hårda skolmiljöer så har vi några riktiga hårdingar där jag jobbar som sagt... Helt klart "Principal", men knappast "Substitute"... än så länge. Men tvingar de en kvar så jäklar ska det bli andra bullar! ;-D

Weekend Video sa...

Hahahaha du får ta med ditt slagträ och introducera dig själv som Batman då ;D

Jay sa...

Kollade på den idag efter ditt tips och jävlar vad bra den är, Bättre än The Substitute.

När han bränner in med bågen i skolan är en klassiker