måndag 21 december 2009

The Park Is Mine - 1986


Nu pratar vi om kultfilm här som det verkligen är ett stort behov av ett DVD-släpp på i rappet! För er som aldrig såg denna när den var på ropet på vhs under titeln Panik I Central Park så missade ni verklige något. Baserad på Stephen Peters novell med samma namn får vi Tommy Lee Jones i rollen som en Vietnamveteran som ockuperar hela Central Park efter sin väns självmord. Trött på samhällets behandling av sina krigsveteraner och dess döda soldater bestämmer han sig för att hålla parken ensam tills just Veteranernas dag och inte släppa in någon. Allt motstånd som kommer in bekämpar han med lösa skott och granater men det går snart över till skarpt läge när stadens vice borgmästare bestämmer sig för att skicka in två legosoldater för att stoppa honom. Då slår han tillbaka med full kraft!

Detta är en sådan härlig film så man blir glad bara av att tänka på den. Tommy Lee Jones som nu för tiden mest ser trött och sur ut i sina filmer både ler och skämtar friskt här och hans spel gör verkligen mycket för att detta blir en så bra upplevelse som det är. Sällskap får han av den mycket trevliga Helen Shaver som en reporter som filmar allt av värde och sedan säljer till de stora bolagen. Yaphet Kotto är polisen som har mest koll på läget av alla poliserna och även den som vill vänta ut. Han får inte som han vill.

Filmens skönaste scen är när ett par ska gena genom parken och de springer på en Jones i full outfit med ansiktskamoflage, AK47 och fulladdad med ammunition därav han ber mannen lämna parken med damen för den är som han säger det själv är "thugs and perverts and weirdos". Hur kul som helst!

Nu är detta en tv-film och det kanske inte är så blodigt man hade velat men det är fullt ös från början till slut och dialogen kanske inte är den mest spännande men Jones gör en hel del kul med sin. Stämningen är kalas och Tangerine Dream´s musik passar fint in även om den kan kännas lite daterad i dag med alla sina synthtrummor men det passar in så allt är frid och fröjd. Själv hade jag denna på kopia från filmnet back in da day och den rullade ofta hos mig. Så pass ofta så jag till och med skaffade en likadan keps som Jones bär i filmen. Nu ockuperade jag iofs ingen park men väl en soffa i vuxen ålder och filmen, den är fortfarande lika bra men nu har grabben fått del av dess historia så nu har det arvet gått vidare med gott samvete.

Tummarna hålls för ett officiellt släpp med massor av nyinspelat extramaterial och tills dess så se om ni kan springa över en kopia för detta är verkligen något att fördjupa sig i. Annars får ni se till att få tag i boken. Den bör finnas på erat lokala bibliotek om inget annat. Själv står den sedan många år i min hylla och den lästes om senast förra året. Högsta rekommendationer på denna!

7 kommentarer:

Ninja Dixon sa...

Jag har haft den här nedtankad i evigheter. Får väl ta och se den då :)

Weekend Video sa...

Det tycker jag verkligen du ska göra då ju :D

Mr_v sa...

Hörde till favoriterna även hos min lokale videouthyrare, den här. För jävligt att den inte finns på dvd, för den här recensionen gjorde mig jävligt sugen på att se om härligheten!

khenrikm sa...

Är det en tv-film?! Hade jag ingen aning om! För övrigt borde den ha hetat "Panik i Parken" som är mer klatschigt. Ungefär som "Doktorn i Dalen" men utan alla sexuella undertoner.

Fredrik sa...

Väntar också på ett ordentligt släpp av denna, har väntat sedan jag såg den på bio (sportlovsbio i slutet av 80-talet, double-bill med Aliens).

Jay sa...

Den är riktigt bra och soundtracket var klockrent.

Spelade in den från Tv4Film för nån månad sen.

Hoppas verkligen att den kommer på dvd snart

Weekend Video sa...

Oj, detta var visst ett populärt inlägg!

Roligt det är fler än jag som gillar denna bortglömda pärla och även om vissa här har snuskig fantasi och fetischer om parker så gillar vi alla den och ser fram emot ett ordentligt släpp :D

Tack för era inlägg och era minnen runt filmen. Alltid roligt att få ta del av!