måndag 7 december 2009

The Thomas Crown Affair - 1999



Fråga:
Vad gör en man som är rik utöver allt förnuft, uttråkad till bristningsgränsen och upplagd för lite skoj?
Svar:
Han bestämmer sig för att sno en Monet-tavla från New Yorks största museum och han tänker komma undan med det med men det enda som kan stoppa honom är en kvinnlig försäkringsagent med siktet på att stoppa honom och återföra tavlan.
Resultatet:
En bra remake på filmen från 1968 med Steve McQueen och Faye Dunaway fast denna gången i regi av John McTiernan med Pierce Brosnan och Rene Russo istället i rollerna fast Dunaway är med på ett hörn här.

Pierce Brosnan är alltid cool i alla sina filmer tycker jag och det samma gäller för Rene Russo. Här får hon chansen att vara mer än rolig. Här visas hon upp som sexig, smart och skarp försäkringsagent som ska stoppa Brosnans miljardär i tjuvtagen. Denis Leary är med som polis och i en liten roll ser vi hårdingen Ben Gazzara med.

Storyn är välskriven och det är gott om vändningar i detta heist-raffel som är grymt snyggt filmad med ett jäkligt vackert foto. Kolla bara in scenen när de glidflyger över de höstfärgade skogarna och ängarna. Otroligt vackert. Dialogen är skarp och Rene Russo är nästan den som snor hela filmen med sin skarpa karaktär och sitt härliga skratt. Brosnan är lika coolt lugn som vanligt och man bara myser av att se honom i filmen. Nu är detta ingen film med vilda skottlossningar eller ett vansinnigt tempo som till och med hade gett en epileptiker frispel utan det är ett verkligen behagligt tempo som passar fint en söndag eller en valfri kväll när man bara vill vara för sig själv tillsammans med en kall pilsner i soffan och en behaglig film.

Jag läste att det ska komma en fortsättning på denna 2012 visst med Brosnan igen men utan Russo och i regi av Verhooven. Det kan bli en intressant film om man nu uppskattar denna vilket jag verkligen hoppas fler gör för detta är en riktigt bra och skön film. Så har ni missat den så ta tillfället att se den. Ni kommer säkert att gilla den ska ni se.

Inga kommentarer: