fredag 25 december 2009

Sauna - 2008



Den gamle Offspring-fantasten Jocke borta på Gummimonster har slagit till igen och tipsat om något speciellt och detta handlar inte om någon bastu. Jo, förresten det gör den ju.... Jaja, Finland är mer än Jojk, älvbrus, Koskenkorva och bastubad. De är ena jäklar på att göra grymt stämningsfylld och isande skräck som renar ens stilla sinne. Storyn handlar om gamla synder, samvete och gränsuppdragningar samt en källare. Mer vill jag inte avslöja för detta är en film som bara måste ses!

För detta är något så originellt som en originell skräckfilm med grymt bra musik, krypande stämning och ett underliggande skräck som kryper under huden på en och ser till att ens intresse inte viker en tum från skärmen man tittar på. Det var knappt jag vågade koka kaffe för jag var rädd att missa något så när jag väl vågade bryta mig loss så slutade det med kallt kaffe och varmt kaffebröd och så ska det ju inte vara.

Miljöerna precis som fotot här är grymt. Det är kallt, grått, skitigt och allmänt deprimerande och man kan inte låta bli att slås av den makalösa natur vi har här i norden. Tempot är perfekt och aktörerna är helt främmande för mig men ändå så kan jag inte se någon annan just de i de rollerna. Men den som tar hem spelet är Ville Virtanen som Erik faktiskt även om Tommi Eronen som hans bror Knut inte är långt efter. Och den jävel på IMDB som skriver att detta är en tråkig film.. akta dig så jag inte får tag i dig! Själv kan jag inte rekommendera denna tillräckligt. En fantastisk film som bara måste ses!

Så gå och se era jäklar, det är en order!

8 kommentarer:

khenrikm sa...

Låter intressant, jag kommer se denna! (Kommer man inte att tänka på Antichrist när man ser omslaget?)

Dock inte pga din order - jag hör den med Bjuvsdialekt och den tappar lite auktoritet då ;D

Jocke Andersson sa...

Jepp, den är banne mig fin som snus. Till och med tjejen tyckte den var riktigt bra, bara en sån sak! Nu ska vi se om Jade Warrior, regissörens kungfuversion av Kalevala. :)

Mr_v sa...

Ja, det här var en hejdlöst positiv överraskning. helt unik stämning, fanimej. nu när norrbaggarna OCH finnarna gör så trevlig skräck undrar man lite när det ska komma nåt redigt bra i genren från gamla svedala...

Weekend Video sa...

khenrikm:
Nu ska du allt vara snäll! Speciellt när jag är så snäll och tipsar om fina filmer som denna ;D

Jocke:
Kom över Jade Warrior jag med så den ska verkligen bli intressant att se! Och tack för det tipset med!

Mr_v:
Ja, det kan man fråga sig fast vi har alltid Allt Flyter annars som kan konkurrera i den genren ;D

Lord Humungus sa...

Låter lovande, extra kul att filmen låg under granen på julafton.

Weekend Video sa...

Mycket trevligt sådant!

Stefan sa...

Haha, nog var den en skön rulle allt. Dom är grymma på landsbygdsfilm finnarna. Men perkele vad du hyllar den. Blir sugen på kosken, bastu och tyttö nu. Nån som minns den gamle sjungande kosacken Viktor Klimenko (poppis i Sverige på 70-talet)? Det är han som spelar ryssen Semenski i filmen.

Weekend Video sa...

Bra skandinavisk film är svår att hitta så det gäller att hylla guldkornen ;D

Fast den sjungande kosacken har jag tyvärr missat helt så tack för tispet. Kosack-musik är grymt underskattat för övrigt :D