torsdag 31 december 2009

Besökarna - 1988Efter att ha sett Paranormal Activity så kändes det rätt avslaget att slänga på en komedi eller en simpel actionfilm så för att plana ut lite efter den så blev det denna svenska klassiker som håller fortfarande fint. Fast ett fint DVD-släpp på denna vore inte alls fel med en fin print och ett rejält ljudspår. Nu har jag inte sett den senaste DVD´en som går under Svenska Klassiker men jag tvivlar på att den är av någon märkvärdig kvalité men om någon vet så upplys gärna mig!

Storyn är den att ett ungt par med barn flyttar in i ett gammalt hus på landet och snart nog börjar tapeterna ramla ner och farsan är den i familjen som först blir klok på att allt inte står rätt till. Så sund som han är så kontaktar honom en kunnig person via en tidning han finner om det ockulta och snart eskalerar hela grejen till något våldsamt raffel.

Stämningen här är på topp och Börderna Ersgård har fått till en skön film som definitivt inte är stöpt i samma form som alla andra svenska filmer. Och svenska skräckfilmer är något vi inte är bortskämda med, speciellt bra sådana då för ska man räkna bra sådana så är det väl endast denna då som faller i den kategorien. Ersgårdarna gjorde även Jordgubbar med riktig mjölk, fånig titel men en fin och varm liten film som bör ses om man gillar svensk sommarfilm.

I rollen som den besatte pappan ser vi allas vår Kjelle Bergqvist och som mamman Lena Endre och som störst överraskning som filmens Ghostbuster ser vi Johannes Brost och det förvånar mig lite att han funkar så bra här för man kan inte låta bli att tänka på hans roll i Rederiet och de hemska brillorna han var tvungen att bära. Och tillsammans med ett oväntat skönt spöke i slutet så får vi här en skön spökfilm som kanske inte är lika skrämmande som Paranormal Activity men denna däremot håller för många tittar och det är verkligen ett bra betyg.

3 kommentarer:

Ninja Dixon sa...

En riktig rutten film som lever på någon form av trist nostalgivärde. Inte något man slänger på i första taget :)

khenrikm sa...

Jo den här minns man och gillade! Inte minst den kusliga scenen när Kjell vaknar mitt i natten och Lena ligger och stirrar på honom. Och huset känns verkligen isolerat också (inte väggar och tak då alltså). Trevligt svenskrys! Med bananer!

ps - mitt kodord: unesco!

Weekend Video sa...

Fred:
Rutten är denna långt i från tycker jag men alla tycker vi olika :D

khenrikm:
Den scenen fick mig rätt ställd faktiskt i natt! Totalt oväntat precis som biljakten som verkligen inte bestod av långsamtgående fordon.

Du och jag måste sammanstråla snart och göra upp planer på ett eget gengångarraffelepos ;D

ps
mitt ord blev: tedlyin!! Slå det! ;D