måndag 6 juli 2009

Frontiere(s) - 2007Fyra tuffingar från Paris ger sig ut på landet efter ett bankrån eller något och finner snart att de kanske inte är så värst hårda som de trott. Varför? Jo, därför att de har hamnat hos en typiskt galen familj som sysslar med kannibalism, grisfarming, incest, rasrenhet och allmänt dåligt leverne. Och det leder såklart till trevlig underhållning för oss som bevittnar det hela på säkert avstånd hemma i soffan.

Givetvis är detta ytterligare ett inslag i den populära kategorien "Tortyrporr" som så fyndigt används av nyhetsmurvlar med idétorka och andra andrahandsrecensenter på tvivelaktiga webbsidesshoppar. Själv anser jag detta är ett inslag i den nya Franska vågen och ett mycket bra sådant med. Samuel Le Bihane från den utsökta Vargarnas Pakt är perfekt här som bad ass och kock. Han har ett härligt galet utseende här och en ljuvlig mustasch, en sån vill jag med ha! Plus med för att han heter Goetz här. Men han är inte den enda som är galen i sitt agerande här, han får fint sällskap av den fina Estelle Lefébure. Hon är totalt bindgalen och extrem, speciellt med hennes tatuering av den Tyska Riksörnen på ryggen i sammanband med hennes figur och utseende. En farlig kombination det. Men den som nästan snor showen är Jean-Pierre Jorris som far i huset och hängiven nazist. Han tar inte skit av någon.

Men detta är inget för känsliga för det är brutal så det förslår och just de sista 20 minuterna är det gasen i botten som gäller. Det är allt som kan tänkas visas och lite till vi bjuds på och det märks att det är fransmännen som vet var skåpet ska stå nu för tiden när det gäller våld och skräck på film. Effekterna är riktigt bra och DTS-spåret på det svenska släppet som faktiskt är i rätt format denna gången är fint. Regissören Xavier Gens stod även för den rätt sura Hitman som han dock drog på rätt rejält med på bolaget ville ha en PG-13-stämpel på den men han yrkade på en R-rating så i slutet åkte han ut och in kom en annan som editerade om filmen allt enligt bolagets tycke. Fast det vore skoj att se hans egna version på den.

Som sagt, brutal film och ett trevligt inslag i den nya Franska vågen och ett givet inslag i var mans samling. Allt annat är synd och skam! Rekommenderas det brutalaste!

13 kommentarer:

mamoulian sa...

Såg den för andra gången och nu känner jag att jag nog börjar gilla denna... Den satt inte lika smäck som Haute Tension, Baby Baby Blood och, för all del, Inside... Men jag får väl lägga den i stil med Martyrs då... De där snigelätarna kan sina filmer!

lizzardking sa...

Den tar sina tittningar men den växer så ha tålamod ;D

mamoulian sa...

Nu blev jag sugen igen när du säger så... Ska försöka kila in den mellan grabbens simskola och Neighbour Gladiators... ;-D

lizzardking sa...

Go get ´em boy! ;D

cozzi sa...

Mer franskt på g. Tvådelad historia om gangstern Mesrine med Vincent Cassel i sitt livs form. Länkar till recension och engelsk trailer:

http://twitchfilm.net/site/view/mesrine-linstinct-de-mort-and-lennemi-public-n-1-reviews#extended

http://www.youtube.com/watch?gl=SE&v=byQPZ00h9V4

lizzardking sa...

Onekligen intressant denna! Du har ingen datum på release?

cozzi sa...

Första delen finns på fransk dvd (troligen ingen engelsk text), går upp på bio i resten av världen senhösten/vintern.

Fred sa...

Lizzard: Lägg också märke till att den verkar vara inspelad på samma bondgård som Total Western:)

lizzardking sa...

Det ska jag tänka på när jag ser den sen. Tack för tipset!

khenrikm sa...

Franska fruntimmer som gråter och springer i slow motion. Mmm-hmmm?

lizzardking sa...

Hade dig i tankarna både när jag såg filmen som skrev detta. Undrar varför? ;D

Jocke Andersson sa...

Här ser man att smaken är som baken. Jag tyckte Frontieres var en halvdan TCM ripoff där den enda riktiga behållningen var middagsscenen... medan jag älskade Martyrs. :)

lizzardking sa...

Båda är franska så vi får trösta oss med det ;D