söndag 19 juli 2009

Black Hawk Down - 2001



Krigsfilmer är alltid skoj och denna av Ridley Scott är ytterligare en av dem. Enorma mängder med kända ansikten, för många för att rabbla här, och lika många grymma shootouts så är detta en perfekt film att rasta högtalarsystemet med. Nu är detta inte den korrekta beskrivningen av den aktuella händelsen som vi får här utan det är den amerikanska versionen av en brittisk regissör. Men hur som haver så är det en perfekt söndagsraffelsfilm som gör sitt och jag gillar den.

Namnen på de som dör i filmen är de autentiska och även karaktären som spelas av Ewan McGregor är en sann sådan. Men den jeppen visas inte med sitt riktiga namn i filmen då han blev dömd till fängelse 2000 av en militärdomstol för sexuellt utnyttjande och våldtäkt av sin då 6-åriga dotter. Han fik 30 år.

Scott har fin koll på regin här och filmen till och med vann 2 Oscars för bästa ljud och klippning 2002, inte illa. Fotot är verkligen bra här och det känns nästan som om man vore själv på plats i striderna när kulorna viner runt skallen på en hemma i soffan. Iofs så kunde allt det svenska DTS-spåret varit lite högre eller så är det bara jag som börjar höra dåligt, kan vara det som spökar iofs. Men vill man se en bra krigsfilm med bra skådisar och en jäkla tempo i som rör på sig trots längden på 144 minuter så är detta ett bra val. Mycket bra till och med!

3 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Ridley scott är kung, så är det bara! :)

Anders sa...

Gillar också att Ridley anammade estetiken i Saving Private Ryan. Mycket handhållen kamera, extremt bra ljudläggning och klippning.

Weekend Video sa...

Jocke:
Säger bara Kingdom of Heaven :D

Anders:
Tack för du läser!