måndag 20 juli 2009

Dirty Harry - 1971Don Siegels Dirty Harry behöver ingen närmare presentation tycker jag för det är självklart en klassiker av rang. Inte nog med att Clintan är klockren i rollen, han är förvånansvärt stilig i filmen med. Filmen i sig är inte bara jävligt snyggt filmad den är även väldigt coolt filmad med. Här kan man prata om en film som satte standarden för snutfilmer som actionfilmer för en väldigt lång tid fram och som verkligen har blivit kopierad som parodiserad in i absurdum. Dock aldrig lika bra som framgångsrikt.

Valet av en ung Andrew Robinson som Scorpio var verkligen en lyckat beslut för han tar skurkrollen till helt nya höjder och han går verkligen en på nerverna oavsett hur många gånger man ser denna. Ta bara scenen när Harry trampar på hans skottskada i benet och kameran åker fram över scenen och upp mot läktarna och han bara ligger och skriker. Samtidigt som man tycker att svinet får vad han förtjänar så tycker man samtidigt synd om honom. Mycket underligt men ändå så gör man det. Och det är bevis på en bra roll när man lyckas med det.

Vi som har koll på Clintans andra filmer och då de äldre så känner vi igen ett par från hans andra filmer. John Vernon var med i flera av dem och samma med Harry Guardino och jag gillar det för det är sköna lirare allihop. Don Siegel har skönt detta fint och detta är inte första filmen han och Clintan gjorde tillsammans och det märks i Clintans The Unforgiven där han tackar Siegel och Leone.

En mycket bra film som är för jäkla snyggt filmad med ett grymt foto, kolla bara in scenen med Harry ståendes vid Golden Gate-bron i skymningen när de tar upp flickans kropp, det är en jättefin scen med grymt ljus. Förmodligen filmens snyggaste scen. Detta är en klassiker, inget annat.

Rekommenderas varmt!

6 kommentarer:

khenrikm sa...

Yes! Glad att du tar upp fotot som är en av dom stora behållningarna med denna film. Fantastisk, bra, spännande thriller på den tiden dom kunde göra såna. Jag har en förkärlek för Magnum Force, men denna är egentligen bättre. Varför vill ingen se den? Så här låter det:

Folk: "Vi hyr en film!"
Khenrikm: "Näe, vi ser Dirty Harry"
Folk: "Du suger!"
Khenrikm: "DU suger! Idiot!"

Ninja Dixon sa...

Dirty Harry är otroligt bra, men även jag har en större förkärlek för Magnum Force :)

lizzardking sa...

khenrikm:
Folk i dag har ingen smak eller uppfattning om äkta kvalité vilket din diskussion visar så tydligt. Men vi får slå våra kloka Skånska skallar samman en dag och njuta av kvalitetsfilm ihop istället ;D

Ninja D:
Magnum Force minns jag knappt men den ryker på det snaraste så den ska bli skoj att se om nu :D

Johnny sa...

Tycker också att Magnum Force är bättre, Sen är Dead Pool en höjdare

lizzardking sa...

Nej, den första är bäst och Dead Pool är inget vidare faktiskt om inte mitt minne är helt åt skogen. Vilket jag tvivlar på att det är.

Daydreamer sa...

En sann klassiker... mer behöver jag nog inte säga.