onsdag 15 juli 2009

Malefique - 2002



Skräckfilm som utspelar sig på kåken är där inget direkt överskott på så detta var en trevlig överraskning i den genren. Fyra karlar delar cell, alla med varsin talang och egenskaper bakom sig. Tiden fördrivs på sitt eget lilla vis men en dag så ändras allt när en av dem plötsligt hittar en underlig bok i tegelväggen. Boken visar sig vara en dagbok från 1920 och skriven av en annan intern som med hjälp av vissa formler och ramsor lyckades rymma. Så nu är det upp till våra figurer att prova sin lycka med boken.

Precis som Stoic så utspelar denna sig i en enda cell och det blir lite kammarspel över det hela. Men för att öka på skräcken och våran osäkerhet om vad som ska hända så kastas det in lite fina effekter då och då. Men filmen är inte gore-baserad utan det är mer på stämningen och spelet som det hänger på här. Och med tanke på det är ett fängelse så slipper vi en massa korkade brudar i jobbiga situationer. Vi får korkade karlar i stället.

Corvis Cornillac är den mest kände för mig här och han spelar en transsexuell fånge komplett med en stadig hylla och allt. De andra tre gör sitt till belåtenhet så där är inget att klaga på. Effekterna är fina och faktiskt över förväntan då detta inte varit någon storproduktion med fet budget. Och visst får vi blod och en väldigt skön scen där fingrar och en vägg möts på ett bra sätt och en annan grym sekvens där en kropp bryts i alla olika vinklar uppe i luften. Så gillar man filmer med ett annorlunda upplägg än det gamla vanliga som det går 20 på dussinet av nu så är detta en skön film. Lite långsam kanske men absolut inte seg och dessutom väldigt originell. Men så är den ju fransk med.

Väl värd att kollas upp och jag vet att M-Baby hade gillat denna!

Inga kommentarer: