tisdag 14 juli 2009

Skägg Vi Minns - Paul Naschy


I den andra delen av den rikstäckande serien Skägg Vi Minns så har turen kommit till allas våran spanska hårding Paul Naschy. Tyvärr var det inte lika lätt att hitta skäggbilder på den rackaren då han för det mesta är slätrakad men vi kör på de vi hittade.



Naschy är väl för det flesta mest känd för sin odödliga roll som Waldemar Daninsky där han i tid och otid blir varulv, komplett med ludna sockiplast med klor på. Själv gillar jag dem filmerna som fasiken för det är alltid fina miljöer och men också väldigt fina spanjorskor som kastar paltorna stup i kvarten med. Samt en varulv såklart. Ej att förglömma.


Men Naschy har ju gjort så otroligt mycket mer än bara spurta runt på film och vara luden och kroniskt hormonfylld. Han har lyckats med att täcka in de flesta monster på film och spelat dem själv med. Allt från Dracula till mumien till varulven givetvis till Belsebub vid ett par tillfällen till nekrofil till puckelrygg till hård legosoldat med skinnkeps till djävulsutdrivande prälle till ja, mer eller mindre allt. Han har till och med spelat alien med mersmak för våldtäkt på män som sig själv med udda böjelser för möss i analen. Mångsidig man som sagt.


Att lista bra filmer med honom är ett evighetsjobb så i stället kan ni söka på Naschy här på bloggen så får ni fram allt med honom som jag skrivit om och jag slipper leta själv. Allt i bekvämlighetens namn är bra. Men Naschy är mer än en skådespelare tycker jag. Han är en kulturinstallation i sig själv och världen hade varit bra mycket tråkigare utan honom och hans bidrag till filmen. Jag håller honom högt och funderar på om det inte är dags att slänga på världens bästa sämsta film, Vengenace Of The Zombies, där han inte bara gör en roll utan tre!

Respekt!

5 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Respekt. :)

Tobias Thuresson sa...

Jag har inte lyckats fastna för Naschy trots hyfsat idoga försök. Finner honom ganska okarismatisk men Horror Rises From The Tomb är ganska skön. Wherewolf Shadow är bajsdålig dock. Lite kul att han dök upp i Brian Yuznas Rottweiler däremot (kolla in om du inte sett).

Weekend Video sa...

Jo, den har jag i hyllan. Tror jag! hahaha

Roligt att se dig igen förresten :D

Tobias Thuresson sa...

Tror, haha. Upp med en recension, vetja.

Tack. Har haft en liten frånvaro. Varit på Hultsfred och svinat. Knäckt revben och grejat.

Weekend Video sa...

Det är hårt att leva som man lär ;D

Rottweiler kanske kommer upp men jag tvivlar på det för det är ingen höjdare direkt, men man vet aldrig :D