lördag 18 juli 2009

The Horsemen - 2009I fyra och en halv minut är lyckan perfekt och fan vad skönt tänker jag. Åkerlund har vågat kapa navelsträngen och gjort något eget utan dövikt men så kommer det i rutan. Som en pungspark av Pelé på fultjack: Peter Stormare. Och vips så dog intresset eller rättare sagt en stor del av det för filmen. Ska jag behöva stå ut med hans överdrivna "amerikanska" och hans ännu överdrivna gester när han agerar så behövs det ett under tänker jag. Ett under som inte kommer för i slutet så kan inte Åkerlund låta bli utan han måste tvunget återanvända sin mani från Spun med att zooma in nyckel i tändlåset igen. Iofs endast en gång men det räcker. Varför kunde han inte bara ha fortsatt i samma stil som det var i resten av filmen? Och "avslöjandet" från Tobbe T. att han var besatt av porr framkommer lite här med. Inte nog med att en i en filmen kläcker ur sig han ska hem och onanera till Belladonna, vilket inte är den gamle sångaren i Anthrax utan en porrskådis som specialiserat sig på hårdare sex och ännu mer hårdare sex samt de filmer vi får se filmade på brottsplatserna i filmen är väldigt lika just... billig porrfilm. Så väntar vi ett tag till så kommer det nog fan en renodlad porris från Åkerlund med.

Dennis Quiad, här buffligare än någonsin, spelar polis som plötsligt får underliga mord på halsen som involverar suspension, upphängande i krokar, och annat smått och gott. Efterhand så framkommer det att det är de fyra ryttarna av apokalypsen som är i farten och härjar. Och hur hittar man sådana?

Ja, vad kan man säga? Ytterligare en kopia av Se7en får vi här och denna gången är det Åkerlunds försök att göra en sådan. Producerad av Michael Bay och med bra skådisar i rollerna som just Quaid, Clifton Collins Jr, Barry Shabaka Henley, Eric Balfour, så tycker man att Åkerlund borde ha lyckats bättre än han gjort. Men det faller rätt platt faktiskt. Det är grått, tråkigt och till och med rätt begränsat med våld för en film i denna genre. Åkerlund är ingen stor regissör men vill vara det och jag tvivlar på han någonsin kommer att få till en riktigt bra film för det känns som i denna att han ger upp halvvägs och kommer på nödlösningar för att få filmen klar. Den bana den bygger upp avslutas rätt hastigt och upplösningen är rätt kass och det är inte ens svårt att lista vem som är ansvarig för det hela heller. Så ett litet slöseri med tid och inget som kommer att ändra världen.

Inga kommentarer: