fredag 3 juli 2009

Apocalypto - 2006



Mel Gibson är en lirare jag respekterar väldigt mycket både som skådespelare som regissör. Precis som Sean Penn har han gått sin egen väg när det gäller filmer som han regisserar. Det som började fint med Braveheart, The Man Without A Face forsatte med Passion Of The Christ (som jag måste se om) och nu denna våldspornografi som vissa kallar denna för. Själv ser jag den som en bra och grym skildring av ett rikes eget fall och dess grymheter och det öde som drabbade dem. Och hur pass denna är historisk korrekt eller ej har jag ingen aning om men jag vet att denna är den enda film i detta slag som visas detta så här storskaligt.

Gibson har valt totalt okända ansikten och den enda vita man vi ser i bushen är de i slutet och mängden till statister som förekommer vid offerriterna är imponerande precis som alla kulisser och set han fått till här. Att sedan all dialog är på det språk som talades ökar autensiteten med tycker jag. Om det är en korrekt dialog har jag inte den blekaste aning om men det är inte engelska i alla fall, så mycket vet jag. Tyvärr när det kommer till sådana här filmer så ska det direkt fram någon och kritisera för det inte är korrekt nog eller att den och den inte har höftskynket på rätt vis eller liknande trams. Varför inte bara se filmen och beundra allt arbete som ligger bakom detta i stället för det är ingen YouTubevideo vi pratar om här.

Effekterna är jäkligt grymma här precis som allt våld det serveras ofta och om jag inte minns fel så var Gibson stor motståndare till ha med cgi i denna så allt är ett hederligt hantverk med latex och liknande. Även djurscenerna är grymma här och jag inte låta bli att undra hur fasiken de har gjort med dem? Panterattacken är speciellt grym när den knaprar på killens skalle, se själva! För våldsamt är det här, inget snack om saken.

Ett imponerande arbete från Gibson detta, minst sagt. Jag är imponerad hur väl han har lyckats med detta projekt för det är enormt. Detta är en mycket bra film som trots sin längd på 139 minuter bara försvinner och man är så uppslukad av filmen så man märker aldrig av längden.

Rekommenderas!

5 kommentarer:

mamoulian sa...

Bra skrivet! Jag gillar oxå den här skarpt - den är välgjord, kompromisslös och med bra, okända namn som inte förstör själv filmen med sin stor- eller litenhet... Det där med språket känns helt okej; det är inte samma, men jag tycker mig att det för tankarna till det tungomålet det de snackade i Boormans "Emerald Forest"...

Weekend Video sa...

Tackar för det! Glömde skriva att musiken är jäkligt bra här med och passar perfekt in med. Boormans film om det är den med Powers Boothe står osedd i hyllan. Kanske dags att se den nu :D

mamoulian sa...

Det är just den. En trevlig film som jag tycker du ska se... kanske skriva om här oxå...;-)

Weekend Video sa...

Absolut. Det ska jag göra, så fort jag smält Watchmen ;D

cozzi sa...

Superbt regisserad jaktfilm. Gillar de febriga scenerna med masshysteri och offerritualer när de tillfångatagna indianerna anländer till inkapyramiderna.
Suggestivt värre och sen är ju filmen rejält spännande. Kanske lite väl basic men vem bryr sig när det görs så här bra.

Och såna där analt historiskt korrekta besserwissrar ska man bara ignorera. Det är folk som har glömt bort hur man har roligt.