onsdag 15 juli 2009

The White Buffalo - 1977Detta är en relativt bortglömd Bronson-film som man inte hör mycket om i dag och jag tvivlar på att den någonsin kommer att komma på ett fint DVD-släpp förutom det japanska släppet som finns. Det är iofs anamorfiskt widescreen men lider av ett fruktansvärt lågt ljudspår så man hör knappt vad säger/mumlar om såvida man inte är läppläsare. Och sådant är bara frustrerande på ett väldigt dåligt vis och inte det minsta sexuellt dito.

Vad som är intressant här är persongalleriet som det bjuds och vilka roller de olika typerna spelar. Bronson spelar Wild Bill Hickock, Ed Lauter, allas våran Weekend Video-tuffing, spelar Custer, Will Sampson (han från Gökboet) spelar Crazy Horse. Annars är där hårdingar som John Carradine, Martin Kove, Jack Warden, Stuart whitman, Kim Novak, Clint Walker, Slim Pickens med. Men bara chansen att se Ed Lauter som Custer är en upplevelse bara det fast i dag så är det väl ingen som kommer ihåg de namnen, tyvärr.

Filmen i sig är annars ingen höjdare faktiskt. Riktigt tråkig och seg när det inte är buffelraffel och det är just vad det handlar om här. Bronsons Hickock måste leta upp en vit buffel som hemsöker honom i fruktansvärda drömmar så givetvis måste en sådan letas upp och dräpas på studs. Så han ger sig upp i bergen för att spöa skiten ur första bästa vita buffel han springer in i. Men han räknar inte med att få konkurrens av en indian som ska hämnas sin dotter som blivit dödad av buffeln.

Buffeln är stor och ser väldigt mekanisk ut så tyvärr Jocke, ingen kille i dräkt här. Den frustar och stånkar värre än gruppsex på ett äldreboende och så den river ner sten och annat löst när den väl drar fram men lik förbannnat så ser varje framfart likadan ut som den förra. Miljöerna pendalr mellan fina utomhusscener med väldigt fin och passande miljö till riktigt tråkiga studio-diton och de blandar det hej vilt och tror inte det ska märkas visst. J. Lee Thompson som gjot flera av Bronsons filmer är även bakom denna och regin är där inget fel på men tempot kunde gott ha slipats mer på. Dialogen är rätt så rasistisk av sig och det ger lite avsmak för det sista man väntar sig är Bronson att spotta ur sig sådant.

Nej, ingen vidare film faktiskt även om det hade suttit fint med japan-släppet på den i hyllan men bara för samlandets skull då, inte filmen.

4 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Nä, då får det vara! :)

lizzardking sa...

Nu ska du inte vara sån ;D

Mr_v sa...

"Buffelraffel" är ett ord man alldeles för sällan har användning av!

lizzardking sa...

Tyckte det med så det var därför det kom med men passa på att sprida och använda det med mer själv nu ;D