måndag 13 juli 2009

Dead Set - 2008


Såja, då var den sedd. Denna nya zombie-hit från England som det surrats om sedan länge och som vanligt så är man sist med i leken men det behöver inte betyda att man inte kan njuta för det. Konceptet är smått genialiskt minst sagt. England får plötsligt en zombie-epedemi på halsen och precis alla dör och återvänder som just... vågar jag säga det? Zombies! Men en liten skara glada och självupptagna idioter har klarat undan sig förvånansvärt nog. Vilka är det då frågar ni säkert er? Jo, det är det som är det kluriga i saken.

De överlevande är en flock idioter i den senaste Big Brother -tävlingen i England. Inlåsta och avskärmade som de är så har de (som väntat iofs) noll koll på vad som händer utanför och är endast intresserade av att visa upp sina bästa sidor för en trogen publik. Så när plötsligt en som jobbar med programmet kommer in blodig på deras set med en stor sax och påstår att det finns något bakom spegelväggen som övervakar dem så tror de givetvis att det är en joker i spelet. Som sagt, de är inte så värst kloka deltagarna i dessa programmen. Men sanningen går till sist upp för dem och då blir verkligen en kalldusch för dem när deras legioner av fans står utanför och vill ha sin "bit" av sina nyfunna idoler och förebilder.

Vad kan man säga då om filmen eller rättare sagt tv-serien för det är just vad detta är. En tv-serie med grymt grafiska mord och gore-scener och allt givetvis i närbild och på bästa sändningstid men här komplett på fin DVD med text och ett bra tryck i 5.1-ljudet. Det är mycket gore precis som det ska vara i en zombiefilm och det är jävligt bra gjort med många fina head-shots som det stänker om och gott om scener med slakteriavfall. Referenserna till andra zombiefilmer förekommer givetvis och Romeros Night.. och Day.. får sina hyllningar fast Day.. är bäst och förmodligen den bästa av alla effekterna i filmen. Det är ruggigt bra gjort och våldsamt!

Skådisarna är de flesta amatörer eller Big Brother-deltagare själva som tar chansen att hålla "karriären" vid liv ytterligare. Men den som sticker ut mest är Andy Nyman som producenten Patrick, vi känner igen honom från Severance annars. Här visas det hur en egentligen producent är och inte nog med att han är seriens svin han har även de bästa scenerna och replikerna. Bäst är när han skiter i papperskorgen inför den dummaste av alla i huset, klassiker bara det!

Själv har jag varit tveksam efter alla hyllningar till denna serie men modet kom fram och den beställdes och den sågs i natt och jag kan inget annat än att infalla i ledet och hylla jag med. Konceptet Big Brother har jag aldrig förstått meningen med men här kom det till sin fulla rätta och i en passande miljö. Det börjar lite trevande men snart nog eskalerar det och man sitter bara och sugs in och vill inte det ska ta slut för det är verkligen så bra detta som det sägs. Mycket fina scener som för tankarna till 28 Days/Weeks Later och Zack Snyders Dawn Of The Dead. Själv tycker jag detta är den bästa filmen sedan just den om man inte räknar in just 28 Days/Weeks Later i zombiekategorien. De andra zombiefilmerna som kommit som Zombies vs Strippers, Zombie Strippers och liknande skit ger jag inte ens svetten på mina kulor ett dyft för men detta är definitivt något att kolla upp. Den saken är säker.

En mycket bra serie med ett lysande koncept som rekommenderas verkligen. Hårdaste zombierafflet på länge detta fanimej!

3 kommentarer:

Jocke Andersson sa...

Visst var den fin? De hade gärna fått göra den ännu längre!! :)

lizzardking sa...

Enda felet med den var, förutom linserna på de som blev zombies, att det var över alldeles för fort :D

Hade gärna fått vara dubbelt så lång! Annars det bästa från England i tv-väg sedan Apparitions.

Daydreamer sa...

Instämmer i hyllningarna, en av de bästa zombiefilmerna (mini-serie är det ju...) på senare år.

Den hade gärna fått vara längre.
Vågar man hoppas på en fortsättning... *håller tummarna*

/Daydreamer