söndag 26 juli 2009

48 Hrs - 1982Egentligen är där inte så mycket att säga om denna klassiker av Walter Hill och framför allt så finns där inget att säga som inte redan sagts till leda heller. Men vi gör ett försök och ser hur det blir trots allt.

Nick Noltes karaktär Cates här tar rollen som skrufflig snut till nya höjder eller bottnar om man så vill och han är precis så stel som man kan tänka sig i sina rörelser. Kolla bara in scenen i början när de slår till på hotellet, tror inte någon annan polis varit så stel på film såvida han/hon inte varit stelopererad. Men det ökar bara trovärdigheten och visar att det inte är någon supersnut som det handlar om här. Eddie Murphy är bra och inte lika såld på myten om sig själv som han blev i många andra filmer senare, kolla bara in The Golden Child eller varför inte uppföljaren Another 48 Hrs, där är han på gränsen till fjantig i sitt överspel. Weekend Video-favoriten James Remar är verkligen kalas här som skurken Ganz och tillsammans med den gamle porrskådisen Sonny Landhams Billy Bear så gör de ett fint team.

Hill har alltid kunnat få till stabila actionsekvenser och här låter alla vapen som om det är släggor som dånar och inte revolvrar. Med andra ord så är det krut i grejorna. Men det är inte bara actionscenerna som är fina här, scenen med en kaxig Murphy inne på redneck-baren iklädd cowboyhatt är rolig och framför allt slagsmålet mellan Nolte och Murphy är riktigt kul, speciellt med tanke på hur det sista slaget faller mellan dem.

Tempot är bra och i efterföljaren som faktiskt är bra och underhållande med så har de fått till det rätt bra för flera av karaktärerna i denna återkommer i den men jag är osäker om den rejält underhållande skrikande kommissarien gör det. Dialogen är välskriven här och den är lika hård som man kan förvänta sig att den ska vara i en film som detta.

En fin film som definitivt bör avnjutas lite då och då bara för att påminna en om att nostalgi visst är bra och att det många gånger faktiskt var bättre förr. Själv gillar jag den skarpt och det kommer aldrig att ändras på.

8 kommentarer:

Mr_v sa...

Känns som det här är Murphys bästa rulle fanimej. Gillar den som fan.
Men måste också harkla ur mig att jag tycker The Golden Child är en underskattad liten pärla. Så gjordes filmer bara på 80-talet!

lizzardking sa...

Såg The Golden Child för någon månad sedan och insåg att den egentligen bara bestod av roliga scener med Murphy staplade på varandra och att de sedan försökt få till en film av det. Själv led jag igenom den men det gör jag med Ombytta Roller också ;D

Och varför blev mitt verifieringsord nonsess?? Borde det egentligen inte stå nonsens? ;D

J sa...

Gillar Another 48 Hrs mer och jag håller med om Golden Child den är riktigt seg

khenrikm sa...

Mina verifieringsord låter alltid snuskiga. "Crunt" eller "Fletto" typ. Eller så är det min fantasi...

lizzardking sa...

Sätter mina pengar på det är din snedvridna fantasi som tydligen är värre än min!

Tobias Thuresson sa...

Prova att få "RUNK" som verifieringsord när du tankar porr. Skrattar än idag åt det och har en skärmdump på det nånstans.

On topic: Borde de inte ta och släppa en special edition på denna snart? En av 80-talets bästa filmer med grym kemi Nolte & Murphy emellan. Höjdarrulle!

khenrikm sa...

Tobias, dom har en kamera hemma hos dig fattar du väl.

lizzardking sa...

Tror du verkligen de nöjer sig med bara en??