söndag 5 juli 2009

First Blood - 1982Utbildningen av sonens filmsmak fortsätter och nu blev det inte bara en klassiker utan även ett mästerverk av en sann mästare. Ted Kotcheff. Inget snack om saken, jag älskar denna filmen, har alltid gjort och kommer alltid att göra. Det är något särskilt när man sätter på en film och man bara sitter och myser för sig själv med ett stort leende på läpparna, kan alla replikerna, känner igen den tunga klumpen i halsen när beskedet om att Dellmar Barry inte längre finns, samma med den simpla men grymt effektiva inledningen med en vandrande Rambo till den fantastiska musiken och han ler stort och har inte den blekaste aning om vad som väntar honom. Man känner bara sorg för honom för innan han får beskedet om sin väns bortgång ser han så lycklig, precis som att han har kommit hem och kan få ro och istället får han ännu mer krig.

Jag kan inte se några som helst fel här och för mig är detta den perfekta actionfilmen och en av de bästa filmer någonsin. För mig ligger den tillsammans med The Wild Bunch och Hajen totalt orörd av någonting. Alla är perfekta i sina roller och då menar jag alla av värde för filmen. Richard Crenna som vann mitt hjärta som Trautman och kommer alltid att vara honom för mig, Stallone som Rambo, Brian Dennehy som Teasel, Jack Starrett som Galt, förmodligen världens elakaste polis, David Caruso i en tidig roll samma som Chris Mulkey och flera. Ted Kotcheff som även gjorde den underbara Uncommon Valor, är en fantastisk regissör som gjorde underverk med David Morrells bok, Tvekampen. Han har full koll på läget och allt är kalas att se här. Allt från actionsekvenser till fotot somm till miljöerna är underbara. Detta är mer än bara en film, det är en upplevelse!

Det spelar ingen roll vad jag skriver för det kommer aldrig att göra filmen rättvisa ändå så se om den för det var säkert länge sedan ni såg den och detta är en film som man aldrig kan tröttna på. Någonsin. För filmer som denna gör de inte längre, den saken är säker.

Mästerverk, inget annat än ett mästerverk så köp den, se den och älska den lika mycket som jag gör för det är den verkligen värd!

5 kommentarer:

cozzi sa...

Klassiker. Som jag av någon anledning inte har i samlingen...

Vilken utgåva rekommenderas?

Och viktigast av allt, vad tyckte grabben? :D

Plox sa...

Samma här faktiskt, blir nog Bluray-boxen för min del faktiskt. Blev riktigt sugen på att se om den nu i alla fall...

lizzardking sa...

cozzi:
Jag har själv Japan-släpp på alla tre släppen med DTS :D
Men denna är fin annars:
http://www.axelmusic.com/productDetails/065935206392

Jo, han gillade nu den så väntar de andra två filmerna med :D

Plox:
Klart du ska se om denna :D

cozzi sa...

Tackar. Commentary av Stallone också, sånt gillas.

lizzardking sa...

Nemas problemas! Har en del att bjuda igen nu så ;D