lördag 18 juli 2009

Dr. Jekyll y el Hombre Lobo - 1972


Den polska nobelsmannen tillika filantropen, livsnjutaren, playboyen och lykantropen, Waldemar Daninsky (Paul Naschy givietvis) får det hett om pälsen när ett par bestämmer sig för att besöka mannens föräldrars grav som ligger på just Daninskys ägor. Ett gäng lowlifes mördar mannen men Daninsky comes to the rescue och dräper två av dem medan den tredje kommer undan. Kvinnan (Shirley Corringan från Jorden runt med Fanny Hill och Four Flies On Grey Velvet) hamnar hos Daninsksy där hon snart trots sorgen faller för våran hjälte samtidigt som hon vårdas av hans gamla nanny Uswika Bathory. Men rånaren som kom undan piskar upp stämningen i byn och snart stormar de slottet så det nya paret flyr till England där de söker hjälp hos en viss doktor Jekyll (Jack Taylor) för att bota Waldemar. Men den gode doktorns medarbetare har inte rent mjöl i påsen så snart är det mr Hyde vs el hombre lobo i Londons sexträsk!

Jepp, det är lika underhållande som det låter detta och det är den gamle räven Klimovsky som är bakom denna femte film om el hombre lobo. Den första halvan av filmen utspelar sig i Spanien och det är samma område och ansikte som vi kommer att se i de andra filmerna om Danisky med. Bathory är med i de flesta med fast här är hon en gammal käring och i andra filmer en vampyr eller en medbrottsling till Daninsky. Det ändras efter hand men karaktären Bathory är med ofta i alla fall. Den andra halvan utspelar sig i England även om de flesta scener är gjorda i Spanien kan jag tänka mig. och där kommer Jack Taylor in i bilden. Taylor, denna gamla Franco-skådis passar in här med sitt lite egna utseende och som hans assistent ser vi Mirta Miller som även varit med i följande Naschy-filmer, Count Dracula´s Great Love och Vengeance Of The Zombies men har även setts till i Castellaris Shark Hunter.

Tyvärr är detta en clothed version, vilket innebär att detta är printen för den inhemska spanska marknaden så det innebär inget naket. Då dessa filmer gjordes under Franco-regimen så fick det inte vara med sådant i spansk film så de gjorde alltid en påklädd version för Spanien och en avklädd för utomlands. Så denna är påklädd och det verkar som det inte finns någon print kvar av den avklädda där just Miller och Corrigan annars visade sig in da flesh och detta just då innehöll en rätt skön piskscen som är med i filmen fast påklädd... Tydligen kan det vara möjligt att vissa scener är nedkortade med som just piskscenen och när Naschy stryper en tjej på gatan lite väl för njutningsfyllt. Sen ska det visst finnas ett spanskt dvdsläpp på denna med men det finns ingen info om vilken print det ska vara. Men detta är en clothed version så det kan vara klippt/kortat här tråkigt nog. Den utgåva jag har är Mondo Macabro UK´s som har endast spansk dialog och engelsk text.

Men vill man se en skön el hombre lobo-film som avviker från det vanliga stuket så ska man definitivt kolla upp denna. Självklart så är detta trots clothed version och eventuella klipp ett måste i samlingen med. En kul stund garanteras absolut här i sällskap med allas våran hjälte Paul Naschy!

Inga kommentarer: