tisdag 21 juli 2009

Magnum Force - 1973I den andra filmen om Harry så har Harry fiskat upp sin bricka som han kastade i dammen i slutet på den första filmen efter han skjutit skallen av Scorpio. Och denna gången så kommer han ett gäng unga poliser på spåren som avrättar samhällets toppbrottslingar som kommer undan rättvisan. Men är där verkligen så stor skillnad på dem och Harry?

Clintan är tillbaka givetvis, Hal Holbrook är hans byråkratiske chef som inte har tagit vapnet ur hölstret någonsin så bara det är bäddat för konflikter. Allas våran David Soul är ledaren för de unga poliserna och Tim Matheson är en av dem, Robert Urich, om nu någon minns honom, är en av dem med och hårdingen Mitch Ryan, General McAllister i Dödligt Vapen är självmordsbenägen polis och Harrys polare. Regisserat denna gången har Ted Post som är ansvarig för Häng Dem Högt och Good Guys Wear Black gjort. Tyvärr inga filmer jag minns med värme direkt då de är fruktansvärt tråkiga.

När den första Dirty Harry var baserad på Zodiac, som även David Fincher gjorde film om vid just namnet Zodiac, så är denna baserad på ett manus av John Milius och Michael Cimono, Drakens År och Deer Hunter. Actionsekvenserna känns mer eller mindre militäristiska och de är betydligt fler här än i den första filmen men ändå så kan jag inte tycka att filmen hade gärna fått vara 10 minuter kortare då den blir lite smårandig och för lång. Det känns mer som de kastat in olika actionsekvenser för att dryga ut speltiden och jag hade nöjt mig med endast flygkapningen istället för nu både flygkapning som butiksrån men det kanske var vad de trodde publiken ville se. Inget fel på scenerna alls men flygkapningen är väsentligt roligare och jag skrattade som fan när han pepprar skurken bakom väggen, klassiker bara det!

Men en annan actionscen som är riktigt bra är de ska arrestera Palancino, den känns militärisk om något i filmen. Men annars är denna rätt slät ställd mot den första filmen filmmässigt i både foto som miljöer och saknaden av en rejäl skurk av Andrew Robinsons mått märks av med. Harry får inget direkt motstånd mer än av Hal Holbrook som hans chef. Annars är det en bra film, lite för lång bara. En bra uppföljare, inget som slår den första filmen men definitivt ett måste i samlingen.

4 kommentarer:

khenrikm sa...

He he, du verkar lite tveksam med kritiken. Förstår själv att denna inte når upp till samma höjder som ettan men du vet hur det är - man vet inte alltid varför man gillar en film. Jag gillar konceptet med elaka motorcykelpoliser men fotot är ju inte alls lika bra och inte manus heller. Hal Holbrook är ju oftast bra dock.

khenrikm sa...

...Och så är den gjord samma år som jag föddes, vilket gör den ännu lite bättre! :)

lizzardking sa...

Lite försiktig var jag, det får jag erkänna för man vill inte jaga bort sina läsare ;D

Själva konceptet är bra och väl genomfört men en bättre regissör så hade filmen blivit bättre. Sen är Hal Holbrook alltid bra, kolla bara in Rituals!

Själv är jag född när Dirty Harry kom så det kan ju bero på det i mitt fall ;D

Johnny sa...

Just flygkapningen tycker jag känns som utfylnad men resten är klockren så jag ska ta och se om den snarast