onsdag 29 juli 2009

Sniper - 1993



Tom Berenger är den sortens skådis, om man gillar honom såklart, som kan vända en film totalt med sin blotta närvaro. Vare sig det är huvudroller i fina filmer som denna, Shoot To Kill, Major League, The Substitute eller småroller som i Training Day. Hur som helst, så blir det automatiskt bättre så fort Tom kommer i bild. Sniper är en skön film där han delar utrymme med en annan underskattad skådis, Billy Zane.

Tillsammans funkar de fint ihop och man kan riktigt känna the rumble in the djungle när de ryker ihop mellan palmerna så det stänker om det. Stämningen är tjyvtjock här och samma med miljöerna. Inspelad i både Peru som i Australien så får vi härlig natur och djungel. Men det är inte bara action och plattan i mattan som gäller utan det är en hel del psykologi i det hela och en stark viljornas kamp mellan våra prickskyttar.

Berengers veteran mot Zanes amatörskytt nyligen i militärtjänst direkt från ett SWAT-team och in i en het djungel för att knäppa knarkbaroner är inte det lättaste för en rookie som aldrig skjutit en annan människa förr. Och att sedan de jagade snabbt blir jägarna gör det inte lättare hellre. Så turerna är en del och det är inte alltid det lättaste att förutse vad som komma skall.

Jag gillar denna som fan faktiskt. Inte bara för att Berenger är med utan den har en skön stämning i sig och trots man sett den flera gånger så är det inte utan att man blir förvånad hur det ska gå ibland när man ser den. Kan vara att man glömmer bort den men också att det är så att man tycker om den så pass mycket så man bara vill bli överraskad igen av den. Regissören Luis Llosa som även gjorde Anaconda och The Specialist är ingen gröngöling när det gäller action så där blir man inte besviken. Och detta verkar vara en liten doldis när det gäller att nämnas bland fina actionfilmer och det är synd för här får man verkligen valuta för sina pengar och sin tid. Har ni inte sett den så är det verkligen hög tid att ni gör det för detta är bra!

4 kommentarer:

Jay sa...

Även denna gillade jag i min ungdom men funkar sämre idag, dock är den bättre än uppföljarna

Weekend Video sa...

Tvåan är den sämsta men trean gillade jag sist jag såg den men den första är bäst.

Tobias Thuresson sa...

Kan bara instämma helhjärtat. Tompa är GULD och denna är riktigt, riktigt bra. Kolla in An Occasional Hell med honom också. Skön rulle.

Weekend Video sa...

Tack för det tipset! Har jag missat helt så den ska bli kul att kolla upp!