söndag 26 juli 2009

Man On Fire - 2004Tony Scott, bror till Ridley, tycks alltid göra filmer som hamnar i kölvattnet av brorsans. Det är ingen anledning till det egentligen för han gör fina våldsamma saker som denna men också usla saker som Domino och rätt tillrättalagda saker som Deja Vu, iofs var den inte dålig utan bara rätt mainstream-aktig och tillrättalagd och söt men inget mer. Fast eldstriden på båten i slutet var rätt cool. Samma här faktiskt. Så fort våldet kommer i gång så blir det bra och lite coolt men den första timmen så är det mest den äckliga ungen Fanning man stör sig på. Om hon är så här outhärdlig vid den åldern hon var när hon gjorde denna så vågar jag inte tänka på hur hon kommer att vara om 10 år.

Denzel sköter sig och gör bra i från sig som nedsupen legosoldat som blivit livvakt men så fort han slutar supa och läsa biblen så blir det mindre roligt och mer enligt standardformelen. Fast han kan kapa fingrar med finess, inget snack om saken. Walken gör sitt som vanligt varken mer eller mindre, Mickey Rourke är med alldeles för lite, smörsångaren Marc Anthony syns lagom medan jag hade sett mer av Giancarlo Giannini fast han har den bästa scenen i slutet på filmen.

Med tanke på hur hätsk remake-frågan brukar vara så är det ingen som reagerat på denna för det är just vad detta är. En remake på just den fransk/italienska filmen Man On Fire från 1987 med Scott Glenn i huvudrollen regisserad av Elie Chouraqi, en fransman så klart. Själv inget jag sett men ska definitivt leta upp den för Scott Glenn är alltid kul att se.

Denna däremot är inte alltid lika kul att se för den är på tok för lång, 140 minuter med en hel del epilepsiklipp är mer än jag klarar av. Den blir för utdragen och jag hade gärna sett mer grafiskt våld för det är rätt nedtonat här mot vad Tony annars är kapabel att visa i rutan, inte för att det som förekommer är dåligt nu utan det kunde visats mer i bild och gärna mer grafiskt. Men förmodligen så satsades det mer på stor publik och fina priser här än tillgodose mina krav på underhållningsvåld... För jävligt sånt helt enkelt. Men för svensson hemma i sofforna så funkar denna fint själv kommer jag att leta upp originalet innan jag ser denna igen.

3 kommentarer:

Daydreamer sa...

Hag såg Man On Fire från 1987 med Scott Glenn när den visades på tv för många år sedan. Vill minnas att den var riktigt bra. Vet ej om den finns på dvd.

/Daydreamer

mamoulian sa...

Fanning är ju jäkligt jobbig, ja... Och värre lär det väl bli. Fast det skulle vara intressant om de kunde casta henne annorlunda så skulle man kanske klara det bättre för hon har väl talang får man tro... Bra analys av filmen och Denzel - synd att den är som den är ... kunde varit bra...

lizzardking sa...

Daydreamer:
Tror inte det heller. Synd för den vill jag verkligen se!

M-Baby:
Roligt du gillade den :D