tisdag 20 april 2010

Day of the Animals - 1977



William Girdler, mannen bakom hiten Grizzly, följer här upp den med ännu en nature-strikes-back-film. Christopher George och Richard Jaeckel som båda är med i Grizzly är även med i denna och gör som vanligt bra i från sig. Vi får även George´s fru Lynda Day George här och en vital Leslie Nielsen som har en räv eller två bakom örat. Storyn är den att ozonlagret spökar och alla djuren flippar ut och eftersom George leder ett gäng turister upp i bergen så får vi se hur de och den närliggande staden drabbas av djurens attacker. Vissa tar det som det kommer och andra inte gör det.

Simpelt, hårt och underhållande fast vad som gör att man inte kan njuta för fullt av denna är dess utgåva från Shriek Show. Nu är Shriek Show inte direkt kända för sina exemplariska utgåvor och detta är nog bland deras sämsta släpp. Främst då på grund av printen de släppt på denna filmen för här får vi inte bara en version utan två faktiskt. En av dem är tv-versionen Day of the Animals i 1.85:1 anamorfisk widescreen i bra kvalilté och hyfsat ljudspår och som är intakt vilket är bra men filmen är filmad i 2.35:1 widescreen så vill man se filmen orörd och med bra bild samt ljud men i fel format så väljer man denna. Vill man däremot se filmen i dess rätta format så väljer man versionen Something Is Out There som är i rätt format men i ett helvetes uselt skick och med ett ljudspår som knastrar värre än en gammal ABBA-LP. Som grädde på moset så är filmen klippt med närmare 40 sekunder med!

Klippet är för övrigt med i Day of the Animals-versionen som underligt nog är en tv-version och består bara av Leslie Nielsen som häcklar indianen i gruppen. Inget våld eller liknande utan bara lite rasism vilket inte är så lite egentligen men inget som jag kan se varför det ska klippas bort i en bioversion men vara med i tv-versionen. Så nu är det personligt vad man vill se, om man vill se bra bild eller filmen i rätt format. Själv såg jag den senare av dem för fotot är fint även om det inte kommer fram i denna rätt bleka och urvattnade print. Miljöerna är tjusiga och djurattackerna välgjorda men det som egentligen mest sticker ut är en underhållande Leslie Nielsen som startar en egen grupp där han snart nog är barbröstad i samtidigt som han hunsar, mördar, ska bedriva otukt via våldtäkt på den mördades flickvän för att slutligen brottas med en björn i en fin finalscen.

Själva filmen är helt okej och Girdler var en stabil kille med sköna idéer men mina favorit från honom är trots allt Grizzly för den är så cool och härlig. Inget fel på denna men den känns lite som en tröttare upprepning och den saggar gärna lite mellan varven i tempo. Att sedan printen är som den är gör kanske lite det med men nu är det som det är så man får vara nöjd med det lilla för det är bättre än inget. Men för djurälskare så är detta ett måste i samlingen och bara ett bevis på att kombinationen campingtur med Leslie Nielsen på hög altitud oftast resulterar i grupptryck, björnkramar och manlig nakenhet i bushen. Inget man rycker på näsan åt helt enkelt.

Inga kommentarer: