onsdag 15 april 2009

Los Sin Nombre - 1999



Någonsin sett en film och efteråt kommit på att du hållit andan i 90 minuter? Nog för att man andas men inte förrän filmen man sett är klar som man drar djupa andetag och faktiskt är glad att den är slut. Inte för att filmen är dålig på något vis utanför att det är en sådan hopplös stämning och man bara vill det ska få sin upplösning så man får se vad som händer trots man redan vet det. Nyfikenheten att se om slutet fortfarande levererar trots flera tidigare tittningar kan ibland sänka en hel film medan i detta fallet det bara gör det värre än tidigare. För levererar gör denna. Alltid!

Jaume Belagueró, mannen bakom Fragile med Callista Flockhart vilken är en riktigt bra film, den mästerliga [REC], den inte lika lyckade Darkness med Lena Olin och Dödens Våning, som bidraget till de spanska tv-rysarna Films To keep You Awake, heter i Sverige. Men detta är nog hans bästa film tror jag även om [REC] sätter sig hos mig var gång jag ser den och det beror på det mästerliga slutet i denna filmen. Aldrig har jag sett ett mer cyniskt eller mörkt slut som här och detta är nog fan det bästa slut jag sett i en film någonsin. Man tänker på det i dagar efteråt.

Claudia förlorar sin dotter via ett försvinnande. Polisen hittar senare ett barnlik i väldigt illa tillstånd och hon får identifiera henne via hennes armband och att liket är kortare på ena benet vilket stämmer in på hennes dotter. 5 år senare är hon ensam då maken försvann efter begravningen och hon lider var gång årsdagen närmar sig. Men plötsligt ringer telefonen och allt hon hör är hennes dotter som vill att hon ska komma och hämta henne!

Mer säger jag inte om denna utan den måste ses, så är det bara. Den kan vara lite småseg i sitt tempo men det är bara att bita ihop för det ökas successivt och vid den sista halvtimmen så är det rejält tryck i stämningen innan det fascinerande slutet som är så otroligt ont!

Emma Vilarasau som spelar Claudia gör det väldigt övertygande och man ser riktigt hur hon lider i rollen och hon verkligen lever sig in i den samt att hon är en riktigt stilig kvinna. Och det är det som är det fina med spansk film att kvinnorna är alltid vackra här. Och för oss fans av Aftermath/Genesis så ser vi Pep Tosar i rollen som Toni, Claudias ex som vägrar inse att det är slut.

En otroligt mörk och ond film film som måste ses och gillar man spansk film och inte sett denna så bara måste man göra det. Själv tycker jag denna är en jävla höjdare som man aldrig kan tröttna på. Och Belagueró är en de mest intressanta regissörerna på länge med och det ska bli skitskoj att få se [REC 2] som är på gång nu med. Detta är ett smärre meisterwerk för mig så detta är ingen rekommendation utan en order!

Se den! Köp den! Älska den! Bums!

10 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Väldigt, väldigt, väldigt tråkig film. Ett misslyckande i enkla effekter. Iofs ganska snygg, men det är en rulle som duger att sälja på en loppis i Märsta. Inte mer.

Darkness däremot, det är grejer :)

Weekend Video sa...

Där ser man. Smaken är verkligen olika.

Jocke Andersson sa...

Ha! Jag gillar både Los sin nombre och Darkness! :)

Fred Anderson sa...

Jocke: du ska alltid vara så speciell ;)

Anders, Film- och Musikbloggen! sa...

Den här måste jag kolla upp, tack för tipset!

Anonym sa...

Du vet minsann hur man höjer förväntningarna. Återstår att se om jag blir lika upphetsad som du!

/khenrikm

Weekend Video sa...

Anders:
Det var så lite så! Tack för du läser :D

Khenkrim:
Hoppas du inte blir besviken nu bara :D

Anonym sa...

Vill bara säga att nu är den här beställd. Tar du fakturan då om den inte är bra...? /khenrikm

Anonym sa...

Har mycket att säga men lite utrymme. Filmen bra, skådespelarna bra, slutet br... njäe. Lite besviken faktiskt. Inte på slutet som sådant utan på hur Los Sin Nombre själva framställs. Vill inte spoila men i början får man intrycket av en djävulsk intelligens och ondska men på slutet verkar allt lite godtyckligt och amatörmässigt. Dock är filmen ändå en höjdare så Lizzardkings rekommendation är helt giltig. /khenrikm

Weekend Video sa...

Fakturan får du ta själv ;D

Håller med dig om att just själva gruppen blir lite platt avhandlad och kunde förklarats mer och bättre. Men roligt du var nöjd med recensionen i alla fall ;D