onsdag 8 april 2009

The Last Boy Scout - 1991



Grabben har påsklov och hans nya hjälte är Bruce Willis, kunde varit värre. Kunde varit Persbrandt eller gud förbjude Samuel L. Jackson! Fint läge då att återknyta bekantskapen med gamla godingar som man inte sett på länge. Och i fall som denna så är det värt varenda minut.

Tony Scotts och Willis bästa film i ett grymt manus av Shane Black, mannen bakom höjdare som The Long Kiss Goodnight, Dödligt Vapen-serien och Monstergänget. Kiss Kiss Bang Bang ska ses om i rappet vilken han även regisserade. Willis har här sällskapav en ung Halle Berry som strippa, Damon Wayans, Danielle Harris som Willis enormt enerverande dotter men som övertygar jävligt bra trots sin ålder och min favorit Taylor Negron som spelar skurken Milo. Han är för jäkla skön.

Willis spelar Joe Hallenbeck, nedsupen detektiv med grymt låg själv känsla som plötsligt finner sig inblandad i en enorm härva av mutor, mordförsök, mord, strippor, ihjälknullade ekorrar, otrogna fruar, trotsiga barn, Billy Blanks som fotbollsspelare med vapen och ett jävla ös från början till slut! Här är det gasen i botten från början till slut fanimej! Scott drar på med storsläggan och han hämtade sig filmmässigt aldrig efter denna igen. Willis tar sin patent på nedsupen polis till det yttersta och han har aldrig varit bättre än här. Glöm fisfilmen Det Sjätte Sinnet, han är ett spöke i den så där slapp ni se den och sätt er framför denna i stället.

Black har skrivit den giftigaste dialog som är inget annat är hård och här kommer lite axplock ur den:

Jimmy D. - Hi, you're nobody.
Joe H. - Shhh, don't tell anyone.

Alley Thug: Wrong place, wrong time. Nothing personal.
Joe H.: That's what you think. Last night I fucked your wife.
A.T.: Oh you did, hah? How'd you know it was my wife?
Joe H.: She said her husband was a big pimp lookin' motherfucker with a hat.
A.T.:Oh, you're real cool for somebody who's about to take a bullet.
Joe H.:After fucking your wife I'll take two.
A.T.: All right, you want it in the chest, or the head?
Joe H. Yeah, that's what your wife said.
A.T.: Hey, would you stop with the wife shit?
Joe. H: Ask me how fat she is.
A.T.: Fuck you, man! How fat is she?
Joe H.: She's so fat I had to roll her in flour and look for the wet spot. Motherfucker, if you wanna fuck her you gotta slap her thigh and ride the wave in. Now I'm not saying she's fat, her high school picture was an aerial photograph.

Och så är det hela tiden, inte en död sekund. Och precis som i Dödligt Vapen så blandas fint våld med skön humor och givetvis visas just Dödligt Vapen på tv och just den scenen när Riggs torteras. Kul!

Så högsta rekommendationer och för er som missat den. Ni vet vad ni måste göra nu!

Inga kommentarer: