tisdag 14 april 2009

The Plague Of The Zombies - 1966



En doktor och hans dotter besöker hans forna elev och dennes fru som är dotterns vän och kommer till en döende by. Byns doktor står maktlös då alla anklagar honom för inkompetens och själv har han inga svar då han inte får obducera de som dör. Men när hans läromästare kommer så börjar de forska i vad som hänt och de finner ut avslöjar titeln på filmen.

Hammer gjorde bara en enda zombie-film och det var denna men vilket resultat det blev! Mycket fin stämning, riktigt bra agerande och skön zombie-sminkning gör detta till en fin upplevelse. Mycket säker och stabil regi av veteranen John Gilling som har många filmer bakom sig och det märks för detta är bra gjort! Filmen har en fantastisk kyrkogårdsscen som det är uppenbart att Fulci har roffat åt sig friskt i från till sin egen Zombi 2 1979 och ni vet precis vilka scener det är när ni ser dem. Samt att han har tagit delvis deras klädsel här i från precis som Andrea Bianchi gjorde till sitt mästerverk Burial Ground 1981. Lite roligt att en liten engelsk zombie-film som denna inspirerade till vissa saker i de italienska filmerna fast de snodde ju allt de kom över.

Det som är så fint med denna är att har man sett ett gäng Hammer-filmer så känner man igen miljöerna i denna samt att Michael Ripper som spelar sergeanten här var med i många Hammer-filmer så honom lär man verkligen känna igen. Men Cushing dyker inte upp i denna men det är lika bra för här har han en fin jämlike i André Morell som Sir James Forbes. Men jag ska inte tugga mer utan leta upp denna i stället själva och se en riktigt bra och mysig film med fint spel, stabil story och en jävligt skön stämning.

Rekommenderas!

2 kommentarer:

Tobias Thuresson sa...

Shit vad du recenserar! Kul! Hur fan har du råd dock? :-)

Weekend Video sa...

Vad kan man säga? Mycket ledig tid pga finanskris och stor laddning med film som ligger på hög ;D
Råd vettte fasiken om jag har men det gäller att hamstra när man väl har det :D