tisdag 28 april 2009

Madman - 1982



Madman är en av dessa otaliga skräckisar som man såg som ung krabat på vhs precis som all annan skräck man sprang över. Men skillnaden med denna är att den håller fortfarande trots alla dessa år och att den spöar skiten ur de flesta andra skräckisar ur samma era. The Burning är en överskattad skitfilm som jag inte gillar alls, Fredagen den 13:e och alla dess serietidningsuppföljare, förutom 4:an då givetvis, finner sig också slagna och det är bara The Prowler, Rituals och Just Before Dawn som finner sig jämlikar med denna. Final Terror måste ses om men kan nog hålla sig i topp men resten av alla dessa kopior på samma tema stupar rakt ner.

Storyn är lika simpel som genialisk. Läger med ungdomar har lägereld och berättar spökhistorier. Ena ledaren berättar om en lokal förmåga och en av ungtupparna bestämmer isg för att utmana historien och det går som det går. Förmågan lever och frodas och nu ska det bli livat i skogen igen och gissa tre gånger om det blir det med.

Lite blodfattig och sparsam med effekterna men var inte oroliga om ni inte sett den än, det förekommer blod och lite huvudkapningar och yxhugg. Men det som är bäst förutom den elektroniska musiken är stämningen och ljussättningen i filmen. Filmen är så gott som mörkblå precis som en stjärnfull himmel och det prasslar fint i löven. Den egentliga stjärnan i filmen är just mördaren som det koncentreras mest på och han har en hel del sköna scener och grymtningar för sig. Mordscenerna är sköna och fint tajmade så det blir aldrig tråkigt här till skillnad från andra inträden i denna genre.

Inga direkt skådisar som sticker ut här förutom Gaylen Ross från Romeros Dawn Of The Dead fast här går hon under namnet Alexis Dubin, varför vet jag inte. Ingen vidare skådis direkt och hon har ett utseende som påminner om en fisk. Hon gjorde denna efter Dawn.. och sedan blev det inte mer för henne. Men vill ni se en bra slasher och missat denna så är det bara att leta upp den. Ni lär inte bli besvikna.

Rekommenderas varmt!

6 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Hon arbetade under ett annat namn eftersom produktionen inte var fackligt ansluten. Hon var med i Screen Actors Guild, och produktionen hade knappast råd att betala deras minimilön, så hon arbetade under cover för att få ihop lite stålar :)

Anonym sa...

Elektronisk musik !!! Minns de gamla filmerna och hur musiken var halva upplevelsen. Dagens ungdomar vet inte hur riktig musik ska låta. Bah! Får kolla upp denna.

/khenrikm

Weekend Video sa...

Fred:
Tack för infon :D

khenkrim:
Tycker jag du borde göra om du inte sett den :D
Dagens ungdom har noll koll på musik som sagt!

Mr_v sa...

Den här har varit på min "måste se"-lista i många år nu. Börjar blli dags att göra slag i saken.
Men du gillar alltså inte The Burning? Det förvånar! Jag tycker den är skitkul, och faktiskt strået vassare än The Prowler (som iofs också är skön som fan).
Ska det till riktig Klass A-slasher så har du ju dock rätt i att Fredagen del 4 är ett pangsäkert kort. Oj, vilken slasherlusta jag drabbades av!

Weekend Video sa...

Jag har aldrig gillat The Burning. Effekterna på flotten med världens längsta fingrar är för roliga iofs men nej, den funkar inte hos mig. Grymt överreklamerad med :D

Roligt jag väckte din slasher-ådra till liv igen ;D

Glöm inte att kolla upp Rituals eller Floden Utan Återvändo som den hette på vhs här. Mästerlig film!

Jockeman sa...

En av de bästa slashers som gjorts!