lördag 4 april 2009

Venom - 1981



Vad får man om man placerar Klaus Kinksi, Susan George, Oliver Reed och en svart mamba i ett hus i London? Jo, man får denna filmen.

Ett par typer tänker sig göra en hacka på att kidnappa en liten kille för att utpressa föräldrarna på pengar. Grabben som beställt sig en orm åker och hämtar den och vet inte om att han fått fel orm. Istället för den ofarliga orm han beställt får han en svart mamba. En av världens farligaste och giftigaste ormar. Givetvis öppnas lådan i samma stund som kuppen går av staplen och i väg far den. Så nu har kidnapparna inte bara polisen och en jobbig unge att handskas med, de har även en orm på halsen med. Saker och ting kunde vara bättre.

En mycket bra film med riktiga mambor i och en stor del av scenerna är i ormens perspektiv, inget nytt nu men det var när den kom. Mycket spänning och till sist så glömmer man bort ormen helt tills den dyker upp igen och påminner oss om att den är trots allt kvar. Stabil regi av Piers Haggard som tog över efter Tobe Hooper som lämnade inspelningen pga delade kreativa åsikter efter 10 dagar. Jag tvivlar dock på att Hooper luckats med denna. Haggard påstår även att Reed provocerade Kinski så mycket under inspelningen så att han tappade sitt humör flera gånger samt att de hatade varandra enormt med. Under ett party för att fira releasen på en resturang ska Kinski ha skrutit om att han och en del av teamet både framför som bakom kameran ska ha gaddat ihop sig mot Hooper för att få honom utbytt som regissör medan regissören Haggard säger att mamban var den snällaste figuren på setet.

Mycket skön stämning och kompetent spel av alla här och ett tempo som flyter fint gör detta till en riktigt bra film. Gillar man inte ormar så måste man bara se denna för den lär verkligen skrämma er ännu mer. Mycket bra ormaction får vi i thriller så det är bara att bänka er och försöka låta bli att tänka på vad Kinski och Reed egentligen tänker när de har sina intensiva scener mot varandra.

Rekommenderas varmt!

Inga kommentarer: