torsdag 30 april 2009

Phantoms - 1998



Ytterligare bortglömd som undanskuffad pärla. Baserad på boken med av Dean Koontz, en budgetvariant av Stephen King kan man säga, så är detta en skön film med fantastisk stämning av isolation och panik.

Två systrar kommer hem till den ena systerns hemort och finner att de är de enda som är vid liv i hela staden. Alla andra har visst antingen försvunnit eller dött utan spår. Vem kan ha gjort eller rättare sagt vad kan ha gjort det? Snart nog får de sällskap av stadens polis och det dröjer inte länge innan deras skara sakta decimeras ytterligare. Snart nog finner de ett meddelande inne på en låst toalett och nu tar det verkligen fart!

Regisserad av Joe Chappelle som visst tidigare gjort bottennapp som Hellraiser: Bloodline och Halloween: The Curse of Michael Myers så var inte förhoppningarna stora men han levererar fullt ut här. Solid spänning, sköna scener och bra effekter gör detta till fin underhållning. I rollerna ser vi klippan Ben Affleck, puddingen Rose McGowan som ögongodis här, Nicky Katt, Liev Shrieber, Peter O´Toole för att nämna några.

Förvånansvärt nog så följs boken bra här även om den är nedskriven för att passa i på 95 minuter och det fattas en del men vill man fördjupa sig i det så rekommenderas boken. Den är riktigt bra. Jag gillar denna för den är en oväntad höjdare som man typiskt nog har i samlingen och gång på gång bläddrar förbi tills man plötsligt en dag "ser" den och blir förvånad, trots man sett den tidigare, att den håller så fint och för den har den grymma stämning i sig som den. Kolla bara in scenen på gatan när plötsligt hela staden samlas. Den är fin den. Och som dem säger:
Affleck is da bomb in Phantoms! Glöm aldrig det!

Rekommenderas!

Inga kommentarer: