torsdag 16 april 2009

Frankenstein And The Monster From Hell - 1974



Den sista Frankensteinfilmen som Cushing gjorde och den råaste av dem alla. Och inte nog med det, det är en fin film med.
Frankenstein har hamnat på dårhus men det hindrar inte honom för att fortsätta med sina experiment. Ännu bättre går det för honom när en ung adept till hans arbete hamnar på samma ställe pga samma anledning som honom själv. Lyckan är total. Med ett dårhus fullt med lämpliga kandidater så går de snabbt till väga och resultatet dröjer inte på sig. Snart har de lyckats men allt går ändå inte som de planerat.

Terence Fisher regisserat denna med och tillsammans med en Cushing i fin form är det givetvis en succé. Inte så mycket utomhusscener får vi här utan det är mest lite modellbygge vi får se av kära Karlsbad men dårhuset är gotiskt och fint så där är inget att klaga på. Men det som är värt att klaga på är just Cushings peruk här, den ser för jävlig ut! Goret är fint och det är David Prowse som var Darth Vader in da flesh i Star Wars som är monstret här och han sköter sig fint trots man aldrig får se honom själv för det är en enorm gummidräkt han har på sig. Tydligen så var detta en lågbudgetsfilm från Hammer och detta blev också Terence Fishers sista film. Men vilken film!

Grym stämning, fint agerande och skön dialog från Cushing så blir man inte besviken på något vis och gillar man Hammers rysare så får man inte missa denna. En av de bästa i Frankenstein-serien från Hammer med Cushing i och en väldigt bortglömd serie som man inte hör om så ofta vilket är synd då den innehåller flera fina och bra filmer.

Om man vill ha tag i denna filmen, som är klippt i alla utgåvor som finns, så måste man hitta det tyska Anolis-släppet som tyvärr är OOP nu och har ett högt värde till och med på Ebay. För det är det släpp som mest komplett. Det släppet fattas endast 40 sekunder i en scen i slutet och lär nog förbli det enda och mest kompletta släppet på denna pärla.

Inga kommentarer: