måndag 20 april 2009

Sixteen Candles - 1984


Egentligen är det sjukt hur slätt American Pie-filmerna står sig mot en stabil John Hughes-film som denna. Klok som man är så missade man den när det begav sig för då gällde det 80-tals porr och dåliga skräckfilmer, iofs inget är annorlunda på den punkten nu faktiskt. Men det har man tagit igen nu hoppas jag..

Molly Ringwald gör en av sina många roller som olyckligt kär tonåring och Anthony Michael Hall gör sin tönt som han gjorde så otroligt väl. I andra roller ser vi syskonen John och Joan Cusack och just Joan är jäkligt kul här med sin nackkrage. Och det är väl inget direkt manus här mer än att det är fest, olika grupper, förälskelse på avstånd, bröllop, korkade syskon och påträngande beundrare. Men vad som verkligen sticker ut är att farmor och farfar har en kinesisk utbytesstudent hemma vid namn Dong! Och hur han acklimatiserar sig är en klassiker bara det.

Och det behöver inte vara så avancerat för en komedi egentligen för här är det simpelt och det funkar skitfint. Det börjar lite försiktigt med att det känns fram och sedan bara ökar det hela tiden och blir bara roligare och roligare ju mer tid som går. Och är man född runt -70 så känner man igen sig så väl med mode som musik och hur det var på den tiden med en själv.

En mycket rolig och fin film som jag ångrar att jag inte såg när det begav sig men sen så hade jag nog inte uppskattat den lika högt då som jag gör i dag. Nu ska det bli skoj att se den andra filmerna som Hughes också gjorde typ Breakfast Club och Weird Science igen. Kanske till och med Pretty In Pink och skulle de inte vara lika bra så blir det The Fat Boys istället för de levererar alltid!

Inga kommentarer: