söndag 12 april 2009

Across 110th Street - 1972



70-talet. Maffian styr Harlem och tre polare bestämmer sig för att råna dem. Snabbt rån blir snabbt en massaker när det börjar skjutas vilt och fler och fler dör, inklusive poliser. Polisen sätter in allt de har och de gör maffian med. Polisen parar ihop den rasistiske kommissarien Matteli med den unge färgade Pope. Maffian skickar ut gudfaderns svärson som får en chans att visa sitt värde och han stannar för inget. Det kommer att bli blodigt i Harlem!

Klassiker av rang och mer än bara en blaxploitations-flick. Antony Quinn gör sitt livs roll här som Mattelli och han har aldrig imponerat på mig tidigare då jag tycker han mest gått på sparlåga men här brinner han för fullt. Yaphet Kotto spelar Pope och han väger upp Quinn fint. Tillsammans är de ett fint radarpar. Antonio Fargas, denna lilla rackare dyker upp som en av rånarna och han är alltid övertygande. Tråkigt nog så har han hemsk klädstil här. Anthony Franciosa som de flesta minns från Argentos Tenebre gör mycket bra i från sig här och imponerade stort på mig. Han njuter verkligen när han får vara nasty i denna och precis i början ser vi Burt Young.

Vad som väckte mitt intresse för denna filmen var Bobby Womacks låt till filmen med samma namn. Tyvärr är inte den versionen som är med i filmen den som är bäst men man får ett grepp om hur bra den egentligen är. Stämningen är fin och 70-tals känslan i denna är grym och vi får gott om shoot-outs och grymma squibs. Så gillar ni 70-tals filmer och andra blaxploitationsfilmer så kommer ni att gilla denna!

Rekommenderas!

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Det är en mycket bra film. Anthony Quinn verkar ha brunnit rejält för den här filmen, då han också är producent till den.

Weekend Video sa...

Riktigt kul att se speciellt då han alltid varit så hyllad för sina roller men man aldrig fattat vilka. Men nu vet man vad de menat.