torsdag 23 april 2009

Captain Kronos - Vampire Hunter - 1974



Kronos är en professionell vampyrjägare och tillsammans med sin kollega professor Grost kommer de till en liten by där plötsligt alla unga flickor hittas döda och tömda på sin livskraft. De har åldrats på studs och det är endast skrumpna skal kvar av deras ungdom.

Mer är där inte till handlingen och vad mer behövs? Detta är Hammer i sin mest underskattade film och det är en av deras bästa med. Missförstådd av publiken när den kom, till och med av bolaget självt så har den nu fått sin sanna publik och uppskattning som den förtjänar tack vare video och DVD. Vi får vampyrer med en annan vinkling än just bloddrickande och vi får en fartfylld historia full med nya teorier och kunskaper på hur man kan döda vampyrer samt hur man kan spåra dem. Efter alla dessa otaliga filmer som bara visar samma saker är det otroligt skönt med nya infall i vampyrmyten. Som det här med grodorna till exempel. Kanske inget som alla tycker är något att hänga upp sig på men jag gillar det.

I rollen som Kronos ser vi Horst Janson, en arisk vampyrjägare om man kan säga så. Blond, blåögd och med tysk brytning. Jansen kanske inte är den bästa skådisen men han har en skön utstrålning och funkar fint som Kronos. John Cater spelar puckelryggen tillika professorn Grost och han är verkligen härlig i sin roll. Caroline Munro spelar zigenarflickan Carla som slår följe med dem professionella vampyrjägarna och hon är verkligen fin här. John Carson från Doomsday spelar Dr. Marcus och Shane Briant från Frankenstein and The Monster From Hell följde upp den filmen med denna. Prata om att gå från klarhet till klarhet! Brian Clemens som regisserade gjorde aldrig fler filmer än denna vilket otroligt synd men han har skrivit desto fler.

Och för oss som gillar Twins Of Evil och The Vampire Lovers så förekommer ätten Karnstein även här. Bara ett tips.

Jag gillar denna filmen skarpt inte bara för den tillför något nytt till hela vampyrkonceptet utan för det är en riktigt bra film. Stämningen i filmen är fantastisk och det är jättefina höstmiljöer för oss som ser glädjen i det. Tempot är rätt högt och vi får även antydningar om att Kronos har en sadistisk sida i sig mot kvinnor med och inte bara agg mot vampyrer. Detta är en av de absolut bästa Hammer-filmerna så tveka inte utan gillar ni Hammer och deras värld och framför allt deras vampyrfilmer så måste ni bara se denna!

Högsta rekommendationer med endast kallt stål i sig!

5 kommentarer:

gokudo sa...

Håller med om... en av de bästa Hammerfilmerna och min favorit.

Weekend Video sa...

Mycket fin film detta, Anaki :D
Tack för du läser!

Tobias Thuresson sa...

Nu tycker jag du borde dra av en Nu Image-rökare och recensera faktiskt.

Varför inte denna t.ex: :-)

http://toby-t.blogspot.com/2009/04/recension-direct-contact-dolph-lundgren.html

Gillar för övrigt att du skriver så finurliga texter med lite skön humor insprängt i. Alltid ett nöje att läsa. Fortsätt så.

Weekend Video sa...

Tobbe T:
Stort tack för du gillar vad jag skriver. Alltid roligt med feedback och gärna sådan som din :D

Nu Image har jag inget liggandes med förutom Octopus 1 & 2 och de är verkligen hemska men Direct Contact har jag lokaliserat så den kommer i det närmaste ;D

Fred Anderson sa...

Okey, that's it. Jag har haft den liggandes i dvd-högen lääänge nu. Dax att se den.