onsdag 22 april 2009

Of Unknown Origin - 1983



Peter Weller har allt. Fint hus, fin unge, finare fru och en jävla jätteråtta i huset som han snart lär bli klok på existerar. När han får en ny uppgift på jobb och familjen åker på semester så tror han att han ska tillbringa dagarna med att pimpla J&B och ro hem sitt nya uppdrag men han bedrar sig rejält. En oinbjudna gästen gör sitt för att sätta sina klor i hjulen för honom och lyckas fint med det. Snart nog är allt slagit i spillror och den stundande uppgörelsen närmar sig. Vem ska vinna? Kontorsråtta eller gnagare?

George P. Cosmatos som gett oss världens bästa varuhuspsyko i Cobra, Kurt Russel som cowboy i Tombstone, Stallone i fillipinerna i Rambo: First Blood 2 och Leviathan för att nämna några få har här gjort en fin råttskräckis med Peter Weller och Sharon Tweed i en av sina första påklädda roller. Men detta är Wellers film. Han är i fin form och övertygar bra som baseballsträ-svingande hemmaman. Råttan är fin den med och vi får den en hel del i bild och ofta. I vissa jäkligt effektiva scener ser vi bara svansen men vilken svans!

Inte så många andra inblandade här utan de figurerar mest i bakgrunden och det är Weller som är så gott som hela tiden i bild, han och råttan. Cosmatos har regisserat stabilt och verkligen fått till en fin stämning i denna. Det är såpass att man undrar till sist om mna har en själv i huset. Scenen när den jäklen kryper upp i sängen är rätt vidrig speciellt när man får se hur stor den egentligen är och den är större än min jycke för helvete. Klart man blir rädd då och det är ett fint betyg.

En höjdare för oss som gillar djurskräck och för er som inte gillar det får här en finfin thriller som iofs innehåller en råtta. Så ta tillfället i akt och leta upp denna. Ni lär inte ångra er!

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

De har ansträngt sig så mycket för att lansera den här som en skräckfilm, men det det är uppenbarligen en av världens bästa svarta komedier som distributörerna inte visste vad de skulle ta sig till med :)

Jag älskar den.

Weekend Video sa...

Jag har alltid tagit den som en skräckis så mig lurade dem då :D
Helt klart en skön film!