torsdag 9 april 2009

Dead Of Night - 1974




Som den egentligen heter går under namnet Deathdream på DVD, den har även fler alternativa titlar var av The Night Andy Came Home är min favorit. Regisserad av Bob Clarke, mannen bakom Black Christmas, Porkys-filmerna, den mysiga Jack The Ripper-filmen Murder By Decree och höjdaren Rhinestone.

Andy tjänstgör i Vietnam. Han dör och föräldrarna får dödsbudet. Samma natt sitter mamma uppe och bara önskar att Andy ska komma hem igen och allt ska vara bra. Hon sitter bara och upprepar sig hela tiden. Andy kom hem. Andy kom hem. Natten efter så vaknar dottern i huset av att det är något som sker i huset och hon väcker sin far. När de går ner så upptäcker de att Andy kommit hem igen. Alla är glada och förstår inte varför de fått ett felaktigt bud om att Andy hade dött när han inte hade det. Men Andy klargör bara med ett leende att han visst dog och sedan skrattas det bort. Men Andy har en sak med sig hem i bagaget. Något som snart kommer att visa sig.

Detta är ingen direkt skräck snarare mer en rysare eller en thriller. Inget direkt våldsamt i filmen och knappt något blod utan allt ligger i stämningen och karaktärerna. Varav John Marley (han från Gudfadern som hittar hästhuvudet i sängen) är den som är bäst. Richard Backus som spelar Andy gör bra i från sig i sin debutroll men han har inte så värst många repliker, han baserar mest sitt spel på sina ögon som verkligen är spooky.

Baserad på historien om Aphanden som de flesta av oss har läst eller hört så baserade Bob Clarke filmen på den historien som utgångspunkt. Han lade till även en sidoeffekt som var vanlig hos en stor del av veteranerna från just Vietnamkriget och gav den till Andy. Men vilken det är får ni själva se.

Bra kompetent film med en riktigt skön slutscen.

Inga kommentarer: