onsdag 1 april 2009

Fright Night - 1985Charlie är en ung kille som plötsligt blir besatt av vetskapen om att hans nya granne är vampyr. Och hur får man folk att acceptera den idéen om man knappt tror på den själv? Men lyckligtvis går allt att ordna med pengar så snart nog har Charlie fått med sig sin flickvän och sin polare och snart nog även en gammal tv-showsvärd som precis fått sparken från sitt program. Så i samlad trupp ger de sig i vampyrens näste men hur bevisar man att någon egentligen är en vampyr?

En klassisk skräckfilm med Roddy MacDowall i rollen som tv-showsvärden och Chris Sarandon som den tilltänkte vampyren. Båda gör riktigt bra i från sig och i rollen som Charlie ser vi William Ragsdale som dök upp i Road House 2, för de som såg den. Det enda jag finner att klaga på är slutscenen eller rättare sagt vad man hör i den och Charlies polare i filmen, "Evil" Ed spelad av Stephen Geoffreys. Han är så fruktansvärt enerverande så det går en på nerverna. Efter denna filmen så gjorde han ett gäng filmer för att sedan plötsligt börja spela in gayporr för nu på senare år börja göra mainstreamfilmer igen. Tvära ryck men så länge det funkar så, kör på det!

Och när det gäller vampyrfilmer så är det viktigt att effekterna är bra och det är de verkligen här! Vi får hela baletten. Dimma, rök, fladdermöss, pålningar, långa naglar och en väldigt sensuell bitscen som är på gränsen till pornografisk. Men den är fin, absolut. Tom Holland som regisserade denna har gjort ett riktigt bra jobb då det är en jätteskön stämning i hela filmen och den blandar allvar med lite lättsammare tongångar. Han gick sedan vidare och gjorde Childs Play. Fright Night var för övrigt hans första film.

Så har ni chansen att sätta tänderna i denna klassikern så tveka inte och nu kan man bara hoppas att uppföljaren Fright Night 2 släpps på dvd i sitt rätta format och inte som i det 4.3-släppet som är OOP nu som kom för ett par år sedan.

Mycket bra film som rekommenderas givetvis!

5 kommentarer:

Mr_v sa...

Haha, där bjöds det på lite kuötfakta jag inte hade en aning om! tack för det!
I övrigt så håller jag med om att det här är en kanonrulle.

Mr_v sa...

KULTfakta, skulle det stå där. jävla klåpare man är.

lizzardking sa...

Hehehe är tvungen att bjuda på lite extra för läsarna ju ;D

mamoulian sa...

Det här borde vara en av de bättre vampyr-rullarna från 80-talet. En trevlig film som man hade länge på vhs, inspelat från svt ;-)

Fright Night 2 bemödar jag mig inte att läsa, bror ;-D

lizzardking sa...

Den är i topp om vi säger så :D
Men klart du ska läsa om den två med! ;D