måndag 13 april 2009

The Beast Must Die - 1974



Tom Newcliffee bjuder in sex stycken vänner till sitt stora gods och bjuder på en underhållande helg. För sig själv. Tom är besatt av tanken på att jaga en varulv och en av hans vänner är en! Hela huset samt marken utanför är bevkade av kameror och mikrofoner så han kan kontrollera precis allt. Och snart kommer fullmånen och snart börjar ylandet men vem är det? Hinner du komma på det innan varulvspausen kommer?

Amicus har alltid tävlat lite med Hammer tycker jag om titeln Englands bästa filmstudio. Hammer har alltid varit bäst för mig men detta är verkligen en stabil film och för mig en av Amicus bästa. Vi ser Peter Cushing givetvis som sig bör i en av rollerna som en professor med smak för människokött, som Tom ser vi Calvin Lockhart från Predator 2. Tell me Babylon, ni vet.. Och vi ser som i de flesta amicusfilmerna Michael Gambon från Open Range och Harry Potter-filmerna som han tog över efter Richard Harris. Givetvis har han gjort otroligt mycket mer men Harry Potter känner alla till vare sig de vill eller ej. Och där är fler skådisar men inga som jag känner igen direkt.

Nu får vi ingen ny Dog Soldiers här utan mer än en skön rysare med bra skådisar och fin regi. Ingen kille i dräkt här utan mer långhåriga hundar bjuder upp till dans i månljuset och det funkar fint för mig även om en kille i fuskpäls aldrig är fel. Och den tidigare nämda pausen är en skönt tillgrepp av filmskaparen för där bjuds vi på en paus där vi som tittare själva ska komma med vårt förslag på vem som är varulven i gruppen. Väldigt oväntat men ett skönt inslag. Alltid skoj med någon som gör lite extra för underhållningens skull.

Så är suget där för lite fin engelsk horror med varulvar så leta upp denna. Ni kommer säkert att gilla den. Jag gör det.

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Långt ifrån någon höjdare, men helt okey för en titt.

(min ordverifiering är "Brood" nu, så det kanske betyder att jag ska se om den filmen?)

Weekend Video sa...

Skön film helt klart.
Kanske inget man ser var dag men den står tryggt i samlingen.

Min ordverifiering sänder dolda budskap om filmtips med visst! Inte illa hahaha