torsdag 16 april 2009

Dracula - 1979


Dracula-myten har tolkats otaliga gånger i lika många filmer och alla dess varierande regissörer. Detta är John Badhams tolkning med Frank Langella som Dracula. Badham är en rejäl regissör med mängder av film bakom sig, bland annat Saturday Night Fever, Blue Thunder, American Flyers, War Games, Short Circuit, Stakeout 1&2, Bird On a Wire, The Hard Way mfl. Men detta är nog hans enda skräckfilm eller rättare sagt rysare. Frank Langella är en skådespelare som jag uppskattar väldigt mycket och han är verkligen en karismatisk sådan. Det märks när han är med i en sen för han tar över den direkt. Och som Dracula är han perfekt. Han har setts till i blandade filmer som Dave, Cutthroat Island, Junior, Masters of The Universe, Superman Returns och nu är han aktuell som Nixon i den intressanta Frost/Nixon.

Vad denna handlar vet ni redan, ingen skillnad förutom att vi slipper Harkers hembesök hos den gode greven och den uteslutande utspelar sig i England. Men det är upplägget här som är intressant. Filmen är inte bara baserad på Stokers bok, den är även baserad på en pjäs och Badham gör filmen verkligen gotisk och kulisserna till miljöerna är mysiga här. Draculas hus på Carfax Abbey är fantastisk att få se och man kollar var gång efter nya saker att upptäcka. Vampyrerna i filmen är mer zombier än just vampyrer och Badham utnyttjar vampyrmyten fullt ut då vi får allt från vargar till dimma till fladdermöss till vargmänniska i en kort sekvens. Vi får även se hur hästar kan spåra vampyrer och gillar man vampyrfilmer så är detta himmelriket. Speciellt när det bjuds på så mycket nytt som man inte sett tidigare.

Langella gör en fantastisk Dracula, kolla bara in scenen när han kommer in på middag och blir erbjuden vin, han tar helt enkelt över den. Han är min favorit när det kommer till att tolka rollen för ingen gör Dracula så bra som honom. Han har en sådan otrolig utstrålning och karisma så det är nästan så man vill bli biten av honom själv. Anda rollerna ser vi Donald Pleasence som Dr. Jack Seward och Laurence Olivier som Van Helsing. Olivier är väl den som är lite svajig i sin roll och den som är svårast att bestämma om han spelar bra eller eller ej för det varierar rätt bra här. Ena sekunden är det precis som han har koll för att i nästa vara osäker på hur han ska göra rollen. Lite synd på en annars fin roll.

En mycket fin film med otrolig miljö och stämning med fina skådespelare och oväntade tolkningar på ämnet. Gillar man historien om Dracula och inte sett denna så bör man göra det. Själv håller jag den högt.

Varmaste rekommendationer!

4 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Så sant! En riktig höjdarfilm, även om jag är ännu hårdare med Oliviers "skådespeleri" - karln agerar som i en norrländsk lokalrevy :)

Weekend Video sa...

Han är verkligen "speciell" här som sagt :D

khenrikm sa...

Köpte denna nu bara för att du rekommenderade den, och får tacka för det! En höjdare och jag instämmer med föreg. talare. Gillade även John Williams' musik!

Weekend Video sa...

Roligt att du blev nöjd :D
Detta är faktiskt den enda Dracula-film som skrämt mig och det var när filmkrönikan visade klippet med vargen som hoppar från båten i början. Glömmer det aldrig eller filmen för den delen heller.